Hlavní obsah

Historii českých coververzí slavných hitů zkoumá nová kompilace

Nejstarší popové a rockové coververze domácí výroby z šedesátých a sedmdesátých let mapuje dvojalbum Pop Rock Line 1966–1973.

Foto: Alan Pajer

Marie Rottrová a Flamingo.

Článek

Kompilace navazuje na starší Art Rock Line 1971–1985 (2021), Jazz Rock Line 1971–1981 (2020), Rock Line 1970–1974 (2019) či Beat (Al)Boom 1968–1970.

Za socialismu nebylo úplně běžné, aby k nám jezdilo dvacet světových hvězd za rok, a mnozí lidé se seznamovali s hity Beach Boys, Bee Gees nebo Procol Harum a dalších přes české verze. Později za normalizace už nejezdil téměř nikdo a neprošly ani anglické texty, takže se vše přetextovávalo.

Foto: Alan Pajer

The Rebels

„Vedle legendárních sestav nám v bigbítových šedesátkách dělaly radost také desítky dalších kapel, vždy nadšeně a často kvalitně přibližujících oficiálně nedostupnou zahraniční muziku. V období svobodného nádechu kolem osmašedesátého roku bylo zpoždění jejich nahrávek proti Západu v řádu roků, výjimečně měsíců – a trvanlivost hitů se tehdy nepočítala na pouhé týdny. Nepřítomnost originálních songů v našich prodejnách nechala vzniknout stovkám cover verzí, občas též nazývaných „pajcy“,“ popsal editor Karel Deniš.

Padesát rockových, soulových i popových coververzí tvoří celkem dvě a půl hodiny hudby. Hrají skupiny velmi slavné i polozapomenuté – Apollobeat, Atlantis, The Beatings, The Cardinals, Faraon, Flamingo, The Rebels, Synkopy 61.

Čtyřiačtyřicet songů nazpívali v češtině, někteří se snažili o angličtinu. Dvojalbum vychází na CD i digitálně na supraphonline.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám