Hlavní obsah

Historickým městem roku 2008 je Šternberk

Historickým městem roku 2008 se ve čtvrtek na Pražském hradě stal Šternberk. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky v rámci programu vyhlašovaného ministerstvem kultury. Vítěz dostává milión korun na další opravy svých památek.

Foto: ČTK

Chrám Zvěstování Panny Marie ve Šternberku

Článek

Vyhlášení se tradičně odehrávalo ve Španělském sále Hradu, mezi třemi nominovanými byly ještě Jilemnice a Beroun. Šternberk byl letos ve finále potřetí za sebou, v tomto roce sázel vedle oprav památkových objektů především na unikátní klikotoče, jimiž loni město osadilo své historické centrum. Turistům poskytují zvukové informace o konkrétním místu. Nahrávka se spustí ve zvoleném jazyce až poté, co lidé zatočí klikou spouštějící mechanismus.

Hrad Šternberk

FOTO: Video-w

Již v krajském kole soutěže ale městu dostalo ocenění za to, že stále zvelebuje bývalý augustiniánský klášter a připravuje novou Expozici času za 65 miliónů korun věnovanou historickým hodinám.

Soutěže o nejlepší historické město se Šternberk účastní od roku 1997. Městskou památkovou zónou je jeho historické centrum od roku 1992 a má 31 kulturních památek. Od získání titulu si čtrnáctitisícové město slibuje i větší zájem turistů, do Šternberka přijíždějí každoročně desítky tisíc návštěvníků. Jen na hrad jich loni přijelo 45 000. Ve Šternberku se na podzim odehraje také národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošní motto zní: Památky měřené časem.

Radní ve Šternberku se snaží o zkulturnění svého města  Zdroj: archiv města Šternberk

Program regenerace městských památkových rezervací a zón funguje od roku 1993, za tu dobu se v něm rozdělilo včetně letošního roku 3,8 miliardy korun. Města sama vynaložila deset miliard korun, díky programu také dostávají práci místní firmy, což stimuluje i ekonomiku, připomíná pořádající Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Spolu se sdružením soutěž vyhlašují ministerstva kultury a místního rozvoje.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Beroun z Městské hory

O titul Historické město roku bojoval i Beroun (pohled z Městské hory)

FOTO: Miroslav Šára, Právo

Foto: ČTK

Městský úřad na náměstí v Jilemnici

Městský úřad na náměstí v Jilemnici, která bude muset zkusit štěstí v soutěži příště.

FOTO: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám