Hlavní obsah

Historické parníky Vltava a Vyšehrad se staly kulturní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické parníky Vltava a Vyšehrad se staly kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury. Obě lodě byly na vodu spuštěny před více než 70 lety, cestující nyní vozí na trasách od Slapské přehrady po Mělník.

Foto: ČTK

Parník Vltava na archivním snímku

Článek

"Vedení Pražské paroplavební společnosti si je plně vědomo své zodpovědnosti vůči tradicím firmy a historickému dědictví, které převzalo," uvedl Štěpán Rusňák, ředitel Pražské paroplavební společnosti (PPS), která parníky vlastní. "Proto jsme prohlášení parníků za kulturní památky sami iniciovali, a dobrovolně tak na sebe uvalili dodržování nelehkých podmínek památkové ochrany," dodal.

Vyšehrad a Vltava jsou podle Rusňáka posledními funkčními českými historickými parníky. Vyšehrad letos 1. května oslavil 75. výročí spuštění na vodu, Vltava je o dva roky mladší. Oba parníky reprezentují typická plavidla stavěná pro pražskou paroplavbu v letech 1865 až 1949. Od svého spuštění na vodu vystřídaly několik názvů a prošly různými přestavbami, plně se však zachovaly jejich trupy a unikátní parní stroje.

Parník Vltava byl v minulých letech opraven podle dobových nákresů a fotografií tak, aby odpovídal své původní podobě ze 40. let minulého století. Loď dostala dřevěný nábytek, obnoveny byly nýtované konstrukce. Zároveň byl k původnímu parními stroji přidán moderní kotel, který splňuje ekologické normy.

Reklama

Výběr článků

Načítám