Hlavní obsah

Hilary Swanková

Novinky,

Nominovaná za hlavní roli v Million Dolar Baby

Foto: SSS ČR
Článek

Hilary Swankovou (30. 7. 1974, Lincoln) proslavila role v psychologickém dramatu Kluci nepláčou o dívce, která chtěla být chlapcem, a když se dostane do konfliktu se zákonem, neboť ukradla auto, změní si identitu. Přítelkyně, kterou si najde, dokáže akceptovat, že je ve skutečnosti žena, ovšem konformní prostředí ji nepřijme.

Swanková, která za roli v tomto filmu dostala Oscara, měla pro její ztvárnění dobré předpoklady, neboť se dlouho věnovala sportu, především gymnastice a plavání, dokonce se účastnila olympiády mládeže, na mistrovství státu Washington skončila pátá.

Fyzické dispozice a obratnost uplatnila ve filmu Nový Karate Kid (1994), s nímž prorazila. Předtím se však už objevila v seriálu Beverly Hills 90210, kde hrála svobodnou matku Carlu Reynoldsovou. Zahrála si také v Buffy, zabíječce upírů (1992) a několika dalších hororech a thrillerech, ať už televizních nebo filmových. Drama Tiché dny v Hollywoodu a seriál Leaving L. A. však ukázala, že má širší záběr.

Po úspěchu, který jí přenesl film Kluci nepláčou, se objevila po boku Cate Blanchettové v hororu Téměř dokonalý zločin (2000) a zahrála si i v kriminálním thrilleru Insomnie (2002) a v průměrném akčním katastrofickém sci-fi Jádro (2003)

Hlavní roli ztvárnila v romantickém Aféra s náhrdelníkem (2001) z doby Ludvíka XVI. a v kriminálním dramatu Zkurvená noc (2003), který přináší pět různých pohledů na stejnou autonehodu.

Role číšnice, která se dá na box, v Eastwoodově dramatu ze sportovního prostředí Million Dolar Baby jí přinesla Zlatý glóbus za ztvárnění hlavní role.

Oscar

  • Kluci nepláčou (1999, za hlavní roli)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám