Hlavní obsah

Herečka Lucie Matoušková přeložila Jekylla

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se často, aby vtrhlo na česká jeviště hned třikrát jediné, ale různě opracované téma. Stalo se v případě Stevensonova Podivného případu doktora Jekylla a pana Hyda. V Brně hrají muzikálovou verzi, v Hradci Králové dámskou transvestii, v Mladé Boleslavi činoherní adaptaci Jeffreyho Hatchera.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Petr Mikeska (Dr. Henry Jekyll) a Roman Teprt (sir Denvers Carew).

Článek

Pro boleslavské Městské divadlo, v němž nad očekávání spravedlivě dopadlo klání o post ředitele – a to ve prospěch Františka Skřípka, který s Josefem Ketnerem po opuštění dvojdomku Středočeského divadla (společného s Kladnem) divadlo doslova vypiplal, připravil inscenaci Dr. Jekyll & Mr. Hyde Pavel Khek. V boleslavské verzi vytěžila překládající herečka Lucie Matoušková zvláštnosti zádumčivé tajemnosti Hatcherovy dramatizace. Autor před třemi lety oslavil abrahámoviny.

Šest herců pro dvacet postav

Věrný nejednoduchosti svých původních prací, napsal Jekylla a Hyda jako příběh z londýnských noblesních čtvrtí, kde žije doktor, a ze Soho a East Endu, v nichž se pohybuje Hyde. Pro šestici herců. Ti představují přes dvě desítky postav.

Temné noční ulice, pitevny, tajné prostory k Jekkylovým pokusům vykouzlil scénograf Michal Syrový. Všechny oblékla Agnieszka Pátá – Oldak.

Pavel Khek, nový umělecký šéf souboru, drží s velkým citem pro hororovou atmosféru pozdněromantickou linii vypravování, jehož kořeny ani ne tak Stevensonovým jako spíše Hetcherovým přičiněním čerpají mízu z gotického románu. Touhou po rozvoji poznání míří zase k žánru vědecké fantastiky.

Z bizarních figurek je největší pozornost věnována Hydeovi, obsazenému čtyřmi herci: Ivo Theimrem, Romanem Teprtem, Martinem Hrubým a Svatavou Milkovou. Představují i policejní inspektory, lékaře, mediky, opilce a samozřejmě vedlejší postavy. Boleslavským Henry Jekyllem je Petr Mikeska, Elisabeth Jelkesovou, která ale miluje Hyda, Lucie Matoušková. Možná přesněji měla režie akcentovat závěrečné prostoupení Jekylla a Hyda.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám