Hlavní obsah

Herečka Jitka Frantová přiveze z Itálie monodrama Moje pražské jaro

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká herečka Jitka Frantová, jež od roku 1969 žije v Římě, se vrací do Prahy se svým autorským projektem Moje pražské jaro, který měl premiéru v římském Teatru India. S velkým úspěchem byl v loňském roce uveden v brněnské Redutě a pražském Národním divadle.

Foto: archiv, Právo

Jitka Frantová se 10. března představí v pražské Laterně magice.

Článek

Monodrama, jehož je autorkou i jedinou představitelkou, představí tentokrát v Laterně magice 10. března od 20 hodin. Hra o tom, jak politika zasáhla do osudu herečky, je osobním vyznáním Frantové.

„Moje pražské jaro je představení, které se narodilo v Itálii a je určené pro italské publikum. Nejsem politik ani historik, nemohu a také nechci, aby mé představení působilo dojmem politického mítinku nebo historické přednášky. Jsem herečka, a tak chci přiblížit politiku skrze lidské osudy, především skrze osud svůj."

.: Mé pražské jaro je věnováno 40. výročí srpnové okupace Československa, ale ukazuje i události, které vedly ke krizovým momentům nedávné české historie. Foto: archiv Práva

"Byla to nelehká doba, která by neměla být zapomenuta a která se výrazně podepsala na mém životě. Mým osobním krédem vždy bylo bojovat za svůj cíl tak dlouho, dokud ho nedosáhnu. Doufám, že mi politika už nikdy nebude bránit v realizaci mých snů,“ dodala.

Mé pražské jaro bylo věnováno 40. výročí srpnové okupace Československa, ale ukazuje i události, které vedly ke krizovým momentům nedávné české historie. Pro italské publikum byly objevem, ale neškodí si je připomenout i v domácím prostředí.

Multimediální inscenace využívá projekcí z let 1945–69.

Reklama

Výběr článků

Načítám