Hlavní obsah

Herec Petr Haničinec podlehl těžké nemoci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATRONICE (KLADENSKO)

Po dlouhém boji s rakovinou zemřel ve středu v Bratronicích na Kladensku herec Petr Haničinec. Bylo mu 77 let. Informaci o smrti známého herce sdělila Novinkám pracovnice obecního úřadu v Bratronicích. Starosta obce začal s pozůstalými ve středu ráno zařizovat pohřeb.

Článek

Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích. Vystudoval DAMU a v padesátých letech začal hrát v pardubickém divadle. Od roku 1962 byl členem Divadla na Vinohradech v Praze. Prošel desítkami klasických rolí od děl Goetha a Gorkého až po současné autory.

:. Petr Haničinec v 50. letech ve hře Rozchod Karla Konráda. Foto: ČTK

Také ve filmu začal hrát už v 50. letech (Ztracená stopa, Proti všem). V 60. letech se objevil ve snímcích Chléb a písně, Podivný konec léta či Jindřich IV.

F. L. Věk i Major Zeman

Pro většinu veřejnosti byl ale především seriálovým hercem. Zejména starší diváci si dobře pamatují na jeho role v seriálech ze 70. let, kdy si zahrál v dnes již klasickém černobílém F. L. Věkovi podle románu Aloise Jiráska, ale také v nechvalně proslulém Majoru Zemanovi a v Ženě za pultem. Následovala podobná Inženýrská odysea, Okres na severu a Synové a dcery Jakuba Skláře.

Kromě toho Haničinec průběžně točil řadu pohádek, velmi známý je také loutkový Večerníček Břetislava Pojara Jája a Pája, v němž namluvil jednu z postav.

:. Petr Haničinec v roce 1983. Foto: ČTK

Po revoluci už nepatřil k nejobsazovanějším hercům, ale nadále s televizí spolupracoval. Objevil se v oblíbené sérii Hříchy pro diváky detektivek, v Brýlích či Pruhovaných kamarádech. Jednu z posledních rolí si zahrál v televizním filmu Ortel z roku 1999.

Byl i ceněným dabérem. V dlouhé řadě postav ze zahraničních filmů a seriálů vyniká především legendární poručík Colombo.

:. Petr Haničinec s manželkou v roce 2006. Foto: Profimedia

Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou byla Štěpánka Haničincová, jejíž dětské televizní pořady zasáhly několik generací. Jeho partnerkami byly také Marie Kysilková a moderátorka Eva Kopecká. Měl dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám