Hlavní obsah

Herec Petr Čtvrtníček: S Leošem Nohou se mi hraje skvěle

Právo, Radmila Hrdinová

V úterý 28. července se na repertoár Letních shakespearovských slavností vrátí komedie Mnoho povyku pro nic. Nejprve se bude hrát v Brně a od poloviny srpna na Pražském hradě. Postavy důležitých, leč pošetilých strážců pořádku Puškvorce a Šťovíčka od premiéry v roce 2014 hrají Petr Čtvrtníček a Leoš Noha.

Foto: Eva Bebko

Pro Puškvorce má Petr Čtvrtníček (vpravo) mnoho vzorů.

Článek

Jaké je, vracet se už sedmým rokem do téhle inscenace?

Vracíme se po roce všichni rádi a beze zbytku ctíme režii Jiřího Menzela. Jirka nám říkal: „Vy pitomci, uvědomte si, že Shakespeare tuhle věc napsal lidem k jídlu, pro zábavu. Tak si nemyslete, že se na tom nějak umělecky uděláte.“

A my to držíme. Každý večer se v divadle sejdeme také k jídlu. Už od prvního ročníku si píšeme jídelníček, připravujeme si v zákulisí opulentní hostiny a na tom se vždy uděláme.

Podobné dvojice, jako je tahle, vymýšlel Shakespeare nejen do svých komedií, ale i do tragédií. A měl je dobře okoukané podle živých vzorů. Jak se hrají vám?

Mně se Puškvorec po boku Leoše hraje skvěle. Kolega Noha má fenomenální paměť a umí role i všech ostatních, takže je pro mě vlastně hrající nápovědou. I když po sedmi letech už text celkem umím.

S Leošem Nohou tvoříte zavedenou dvojici, hráli jste spolu i v další Shakespearově hře, Troilovi a Kressidě, hrajete spolu v Divadle Na Zábradlí v Praze i v kapele Buzerant. Co vás spojuje?

Ještě vám tam chybí naše pěvecké duo Evald a Vašek. Máme mnoho společného, baví nás bavit lidi i sebe v takové míře, až mám někdy pocit, že jsme příbuzný. A to není špatně řečeno, ale výraz vyjadřující naši příbuznost ke kapele Buzerant.

Měli jste vzory třeba ve slavných komických dvojicích?

Měli jsme samozřejmě vzory, jakými byly dvojice Voskovec–Werich, Husák–Štrougal a další. Ale co se týče komických dvojic, budu teď Leošovi chvilku nevěrný. S Kubou Žáčkem jsme si pro divadlo založili duo Oran & Gutan.

Je těžší navázat s diváky kontakt pod širým nebem než v Divadle Na Zábradlí?

Naopak. Na velkém jevišti je mi kolikrát lépe, mám rád delší procházky. A když se zvedne vítr nebo sprchne, dá to představení další rozměr. Ale v našem pokojíčku Na Zábradlí je mi také dobře.

Zahrál byste si i v další inscenaci Letních shakespearovských slavností?

Zahrál bych si jakoukoli z mých vysněných rolí, pokud by splňovala má kritéria. Ta jsou tato: málo textu, skvělí kolegové a denní honorář odpovídající měsíčnímu platu v mém domovském divadle.

Jeho výši vám podle zákona č. 106/1999 sb. o svobodném přístupu k informacím sdělí v účtárně Divadla Na Zábradlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám