Hlavní obsah

Herec Lubomír Lipský slavil osmdesátiny na rozhlasových vlnách

PRAHA

Stovky rolí na divadelním jevišti, ve filmu, rozhlase i televizi má na kontě populární herec Lubomír Lipský. Archiv České televize eviduje s jeho jménem přes 500 pořadů, na stříbrném plátně ztvárnil téměř 70 postav. K jeho dnešním osmdesátinám usměvavému a duchem stále mladému jubilantovi pogratulovali kolegové v přímém přenosu rozhlasového pořadu Tobogan.

Článek

A to i přesto, že oslavy nemá rád. "V tomto pořadu jsme slavili i jeho pětasedmdesátiny. Slíbili jsme si tehdy, že se tu setkáme opět. A přeje nám štěstí, že narozeniny má právě dnes," řekl v úvodu moderátor Tomáš Sláma.

S Lipským slavili i kolegové z divadla ABC

Připomněl, že když se Lipský stal začátkem 60. let populární díky roli dědy Potůčka a také postavě byrokratického vrátného z dialogů s Hlustvisihákem, pojal nápad, aby mu výstřižková služba posílala vše, co se o něm v tisku objeví. První zásilka prý patřila Lipskému veletrhu.

Spolu s jubilantem byli hosty Toboganu stanice Praha Českého rozhlasu kolegové z Divadla ABC, kde Lipský začal hrát koncem 40. let a na jehož jevišti dnes vystupuje v šesti inscenacích. Konkrétně přátelé z hudební komedie Únos Sabinek, která měla tento týden premiéru právě k jeho osmdesátinám.

"Nechali jsme mu jako dárek udělat ceduli s názvem jeho ulice. Je na ní název L. Lipského, Lipany 80, Divadlo ABC," uvedl Otakar Brousek ml. "Je to prima. Až na to, že ji v divadle umístili mezi pánské a dámské toalety," prozradil jubilant. Do profesionálního souboru se dostal přímo z ochotnického divadla. Bylo to 1. srpna 1945, kdy byl angažován do právě vzniknuvšího Divadla satiry, které působilo v Umělecké besedě.

Telefonicky Lipského pozdravila Stella Zázvorková. Zdůraznila skromnost Lubomíra Lipského, který ztvárnil stovky postav. "Nejen na jeviště přinesl pravý český humor. Byl někdy ironický, ale vždycky byl náš," dodala. "Hrál jsem jí otce, milence, snad všechny příbuzné - zkrátka jsem se vedle ní objevoval ve všech funkcích," řekl jubilant, který jako dárek vedle dortu, vína a květin převzal soudek piva Mušketýr. To proto, že je prý mušketýrem českého humoru.

Autogramy od Chaplina i Einsteina

Lubomír Lipský je pověstný nejenom jako herec, ale také jako sběratel. Sbírkou autogramů, které dnešní jubilant začal sbírat už v mládí ještě se svým bratrem Oldřichem, se herec příliš nechlubí. A přece v ní má podpisy mnoha významných osobností domácího i světového věhlasu, které by mu záviděl leckterý proslulý sběratel. Na předním místě jsou dokonce podpisy Charlieho Chaplina a také Alberta Einsteina.

"Nevím, jestli zrovna na předním místě, neboť v tom mám trochu binec," přiznal ČTK oblíbený herec, populární z desítek rolí na divadelním jevišti, v televizi či filmu. "Chytlo nás to ještě jako študáky v Pelhřimově, kde byl náš otec vedoucím divadelního souboru a režisérem. Zval občas k hostování mistry z Národního divadla v Praze či z Vinohrad a oni k nám před válkou i za protektorátu rádi jezdili. Tak vznikl nápad získat od nich podpis. Sbírka, která se rodila, začínala být zajímavá, a tak jsme v tom pokračovali," řekl Lipský.

Velkou zásluhu na tomto koníčku, z něhož se zrodil kůň se vším všudy, měl i jejich profesor, otec herce Jiřího Líra, který byl velmi sečtělý a vzdělaný. "Sháněl nám adresy, čímž se nám podařilo dostat podpisy takřka celé meziválečné generace naší kulturní fronty. Od Vrchlického, přes Machara a Nezvala až k Bezručovi. Získali jsme však i autogramy mnoha malířů včetně Filly a Beneše," uvedl Lipský, který jich má dnes zhruba tisícovku.

Jedním z jeho nejvzácnějších úlovků byl však Einstein. "Tomu jsme napsali na jednu univerzitu v Indii, kde zrovna přednášel. Dopis ale přišel zpět, že Mr. Einstein právě odjel do Ameriky. Nedali jsme se a napsali do Princetownu, odkud vzápětí přišla odpověď s autogramem geniálního fyzika," dodal Lipský.

Reklama

Související témata:

Související články

Lubomír Lipský slaví osmdesátiny

Už počtvrté se objevil Lubomír Lipský před diváky jako profesor Karpíšek v komedii Únos Sabinek. Pražské Divadlo ABC ji včera uvedlo k jeho osmdesátým...

Výběr článků

Načítám