Hlavní obsah

Havlovo Odcházení mělo premiéru ve Slovenském národním divadle

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V sobotu měla premiéru ve Slovenském národním divadle (SND) nová hra Václava Havla Odcházení v režii Petra Mikulíka. Hru přeložil Milan Lasica a v hlavní roli politika odcházejícího z funkce se představil Marián Labuda. Slovenští diváci odměnili hru i výkony herců potleskem ve stoje.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hlavní roli politika zbaveného funkce sehrál Marián Labuda (vprostřed).

Článek

Havel se premiéry osobně zúčastnil a se slovenskou verzí své hry byl velmi spokojený. "Já jsem viděl už několik inscenací této hry. Schválně je navštěvuji, protože mě ohromně zajímá srovnávat různá pojetí. Dávám však dobrý pozor, abych nedělal žádný žebříček od nejlepší po nejhorší. Slovenské představení bylo určitě jedno z nejlepších," uvedl bezprostředně po premiéře Havel. Autor ocenil, že si herci přesně pamatovali všechen text. "Text je docela složitý, a když někde vynechají slůvko, tak to o kus dál chybí. Má to svoji logiku a s tím mívají herci potíže," dodal.

Podle Havla jeho hra nemluví o konkrétních politicích. "Nechce je upozorňovat, nabádat, či varovat. Chtěl jsem, aby to byla taková úvaha o tom, když někdo ztratí své postavení, tak se mu začíná najednou hroutit celý svět," konstatoval.    

:. Václav Havel a mluvčí Slovenského národního divadla Zuzana Golianováfoto: Právo/Ivan Vilček

Premiéry se zúčastnili také slovenští herci Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Martin Huba a další. Hra bývalého československého a českého prezidenta se vrací do SND po 40 letech. První slovenská scéna uvedla v 60tých letech Havlovy hry Zahradní slavnost (slovenská premiéra byla v roce 1964) a Vyrozumění (1966). "Slovenská premiéra měla pro mně zvláštní význam, protože mé první hry rovněž uvedla první slovenská scéna. Byl to pro mě návrat do starých dob, kdy jsme byli mladí a drzí," uvedl Havel. 

Dramaturg Martin Porubjak, který je dlouhá léta Havlovým přítelem, byl nadšený tím, že ve hře Odcházení si zachoval jeho smysl pro sebeironii. "Přitom se stal světově uznávanou osobností. To ho však vůbec nezměnilo," uvedl Porubjak. Kromě Labudy v Odcházení hrají také Zuzana Kocúriková, František Kovár, Jozef Vajda, Mária Kráľovičová, Richard Stanke, Oldo Hlaváček, Juraj Slezáček a další.

Odcházení už mělo premiéru také v Londýně a ve Varšavě.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzikály a Havlovo Odcházení

I když nová sezóna již začala, na premiéry si diváci obvykle musejí nějaký ten týden počkat. Letos je tomu, zdá se, poněkud jinak. Prvních premiér se dočkáme...

Výběr článků

Načítám