Hlavní obsah

Hamlet je na cestě po světě a míří do Prahy

Právo, Alžběta Jechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok se s rokem sešel a Letní shakespearovské slavnosti opět zavíří vodami kulturního dění u nás. Festival oslavující bezpochyby nejznámějšího dramatika začne v úterý premiérou komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela a skončí 6. září.

Foto: ČTK

Nejznámější dramatik William Shakespeare.

Článek

Na divadelních prknech v Praze, Brně, Ostravě, Lokti, Ústí nad Labem a Bratislavě se objeví deset Shakespearových děl ve 153 představeních. Vedle tradičních počinů domácích divadel bude mít letos český divák možnost setkat se s nastudováním na světové úrovni a porovnat je s domácí scénou. Již 25. a 26. června se totiž Praze představí londýnské divadlo Shakespeare’s Globe.

V prostorách Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě odehraje šestnáctičlenný soubor, jehož tradice sahá až do roku 1599, své nastudování Hamleta v rámci turné Globe on Tour’s Hamlet.

Tento odvážný projekt vznikl v reakci na 450. výročí narození Williama Shakespeara. Jeho narozeniny chce Shakespeare’s Globe oslavit opravdu megalomansky, a tak má v následujících dvou letech v plánu představit proslulé drama o dánském princi a jeho tragické cestě plné pomsty a zrady ve všech zemích světa.

Ansámbl čtrnácti herců a dvou techniků, v čele s uměleckým ředitelem Dominikem Dromgoolem, zahájil svou pouť 23. března a od té doby se nezastavil. Kromě Londýna už navštívil Nizozemsko, Norsko, Švédsko, Rusko, Estonsko nebo Rumunsko. Díky speciálním lehkým kulisám se mohou herci ihned po představení sbalit a pokračovat smělému cíli vstříc.

Těžký úděl Hamletův si na svá bedra vzali herci Ladi Emeruwa a Naeem Hayat. Zrádného Polonia i otce Hamletovy milované Claudia si zahrají Keith Bartlett a John Dougall. Život Ofélii pak vdechnou Phoebe Fildesová, Jennifer Leongová a Amanda Wilkinová. Režisérem je zmiňovaný Dominic Dromgoole.

Představení se odehrají v angličtině a dají tak prostor vyniknout kouzlu Shakespearova jazyka.

Reklama

Výběr článků

Načítám