Hlavní obsah

Grand designérkou roku je návrhářka Liběna Rochová

– Praha

Hlavní cenu a titul Grand designérka roku 2015 si ze sobotního předávání výročních cen za nejlepší design odnesla módní návrhářka Liběna Rochová. Za své modely inspirované tvorbou umělce Milana Grygara dostala i cenu v kategorii Módní designér roku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Módní návrhářka Liběna Rochová na předávání cen Czech Grand Design 2015

Článek

Stala se druhou návrhářkou v historii cen, jež dostala hlavní cenu. Objevem roku se stala dvojice Markéta Držmíšková a Petr Hák, titul získali za kolekci porcelánu a úložný systém Sequence. Oceněn byl in memoriam také architekt a designér Bořek Šípek, který vstoupil do Síně slávy.

Trofejí, kterou si vítězové odnesli, byl parfém ve speciálním skleněném objektu, který pro jubilejní desátý ročník cen vytvořil loňský hlavní vítěz, studio Dechem Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka ve spolupráci se sklárnou Moser. Na vytvoření ceny pro příštího vítěze dostává Liběna Rochová 100 000 korun.

"Připadám si jako Leonardo di Caprio," řekla čtyřiašedesátiletá designérka a pedagožka v narážce na četné nominace na filmového Oscara, které známý herec proměnil až letos. Rochová byla na designovou cenu nominována pětkrát. Se svou oceněnou kolekcí nazvanou Partitury sklidila Liběna Rochová v loňském roce velký úspěch.

Design modelů je inspirovaný obrazy Milana Grygara. "Jsou nejlepším příkladem autorské módy, která nepodléhá trendům, sezónnosti a módnímu prostředí," konstatovala Akademie designu ČR, která o udílení cen rozhoduje.

Za nejlepší produktový design si odneslo ocenění renomované studio Olgoj Chorchoj, které tvoří designérská dvojice Michal Froněk a Jan Němeček. V roce 2011 dostali hlavní cenu, letos akademie ocenila jejich skleněná svítidla, inspirovaná světem Tima Burtona pro značku Bomma a kapesní nože Pocket pro českou značku Mikov. Právě za kolekci nožů si odnesla cenu také firma Mikov v kategorii Výrobce roku.

Oceněné šperky i typografie

Nejlepší designérkou šperku byla zvolena Helena Lukášová, původně sochařka, která vytvořila pro podzimní kolekci módní návrhářky Denisy Nové zlaté brože a šperky ve tvaru chodidel, uší, rukou a úst, které vznikly pomocí 3D tiskárny a představují věrné kopie konkrétních částí těla příbuzných autorky.

Mezi grafickými designéry zvítězili Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun za projekt TYPO 9010 - České digitalizované písmo 1990-2010. Fotografy roku se stali Jakub Skokan a Martin Tůma ze studia BoysPlayNice a jejich snímky architektury, interiéru a produktu, zejména pro Škoda Auto.

V kategorii Obchod roku je vítězem nově otevřené Nanovo v centru Prahy, za jeho celkovou koncepci a zaměření. Tradičně byla udělena také Cena veřejnosti, o které rozhodovali návštěvníci přímo ve výstavě finalistů v Národním technickém muzeu nebo na webu. Nejvíce hlasů získala česká šperkařská značka Belda Factory, která slavila v loňském roce 100. výročí svého založení. Cenu získala za kolekci Český ráj, v níž designérka Viktorie Beldová pracovala s achát a granáty typickými pro oblast Českého ráje, odkud rodinná firma pochází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám