Hlavní obsah

Gramofon je přístroj budoucnosti. Desky budou brzy výdělečnější než CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety by tvrzení, že vinyly překonají v tržbách CD, sklidilo jen bujarý smích a klepání na čelo. Podle posledních údajů z USA se to ale stane - a to překvapivě brzy.

Foto: Profimedia.cz

Gramofon je zpět a nejde jen o kuriozitu.

Článek

Trh s fyzickými nosiči zvuku dlouhodobě upadá s jedinou výjimkou, kterou tvoří právě vinyl. Zatímco prodej desek roste, prodej CD podle statistik americké asociace hudebního průmyslu RIAA třikrát rychleji upadá.

Pouze v USA už vinyly za první pololetí roku 2019 vynesly 224 milionů dolarů (cca 5,2 miliardy korun) a v druhé polovině roku to bude ještě více, protože přijdou Vánoce. U CD uvádí statistika 248 milionů dolarů (cca 5,7 miliardy korun) a dlouhodobě klesající tendenci. Vinyl v první polovině roku 2019 vzrostl o 12,9 %. I když růst nemusí být úplně plynulý a nelze přesně odhadnout, kdy vinyly překonají význam CD na hudebním trhu, je prakticky jisté, že se to stane. Možná už příští rok.

Vedle Ameriky je tahounem vinylové renesance Velká Británie a také Německo. Začátkem roku 2017 překvapila britské obchodníky i veřejnost informace, že meziročně stoupl prodej černých desek o 53 %. Už nejde o statisíce kusů, lidé si tam kupují miliony desek, přestože jsou velice drahé v porovnání se všemi ostatními možnostmi poslechu hudby. Vinyl si ovšem kupují převážně lidé, kteří hudbě rozumí a vůbec nereagují na módní trendy.

Winehousová, Beatles, Queen

Foto: Milan Malíček, Právo

Brian May ze skupiny Queen

Britové kupují třeba Amy Winehousovou, Davida Bowieho, Nirvanu, Prince, Boba Marleyho. Mezi absolutní trháky na obou stranách oceánu patří Beatles (jen za rok 2018 koupili Američané 300 000 desek), dále Pink Floyd, Led Zeppelin, Hendrix a Queen.

Lidem se líbí, že jsou desky velké, mají nádherné obaly a znějí jinak než mp3. Mají tak pocit, že získají něco skutečně hodnotného, ne jen nějaký digitální soubor.

„Je to sexy a cool,“ shrnul kouzlo desky stručně Tom Corson z Warner Records.

Také české kapely už pochopily, že jde o silný trend, a dnes celkem běžně vydávají vedle CD gramofonové desky. V poslední době třeba J.A.R., Michal Prokop a další.

V Česku prosperuje i pár obchůdků s gramofonovými deskami, náš trh je ale maličký a přesná čísla prodejů vinylů ani nejsou známa. Paradoxem je, že velká továrna na desky, možná největší na světě, stojí právě v Čechách – v Loděnici u Berouna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám