Hlavní obsah

Grammy v režii Nory Jonesové

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zpěvačka Norah Jones, jejíž debutové album Come Away With vyšlo loni, dominovala v neděli večer v newyorské Madison Square Garden předávání cen americké hudební akademie Grammy, které se konalo už po pětačtyřicáté.

Článek

Všechny nominace související s Norou Jonesovou či jejím debutovým albem se proměnily v ceny. Stala se nejen objevem roku, ale její album Come Away With Me bylo vyhlášeno albem roku i nejlepším popovým albem roku. Současně byla oceněna píseň Don't Know Why, jež se stala nahrávkou roku, písní roku, (tato cena ovšem nepřísluší Noře, ale jejímu autorovi, jímž je Jesse Harris), a Nora za její podání získala pátý gramofónek v kategorii nejlepší ženský pěvecký výkon. Oceněni však byli i producent a zvukaři, nahrávka jejího debutového alba se stala nejlepším zvukovým záznamem.

"Chci jen říci, že tenhle svět je opravdu podivný, cítím požehnání a opravdové štěstí, že jsem měla rok, jaký jsem měla," řekla dojatě zpěvačka, která zaujala svou kombinací uhlazeného jazzu a komorního popového písničkářství.

Nestor swingového zpěvu, Sinatrův souputník Tony Bennett, oceněný v kategorii tradičního popu za album Playin' With My Friends, o ní řekl: "Ona není dobrá, ona je skvělá. Je fenomenální. Bude tady dlouho, protože vy, publikum, jste si koupili milióny jejích desek."

Springsteen ve stínu

Nora tak odsunula do pozadí další umělce, kteří měli pět nominací na Grammy, rockového veterána Bruce Springsteena, Sheryl Crow, rappery Eminema a Nellyho, country trio Dixie Chicks i další nastupující hvězdy Avril Lavigne, Ashantiho a Raphalea Saadiga.

Bruce Springsteen získal tři Grammy, ovšem jen v žánrových kategoriích. Jeho deska Rising, reagující na teroristický útok na newyorském World Trade Center, se stala rockovým albem roku a stejnojmenná titulní píseň, kterou sám napsal, rockovou skladbou roku. Třetí gramofónek získal i za její podání. Zda oprávněně, mohli diváci hned posoudit, protože Boss s Elvisem Costellem ji na pódiu s kapelou E Street Band zazpíval.

V ženské rockové kategorii obdržela cenu za nejlepší píseň Sheryl Crow za skladbu Steve McQueen.

Tři Grammy pro Dixie Chicks

Podobně úspěšné jako Springsteen byly i Dixie Chicks, které získaly tři Grammy. Jejich deska Home se stala countryovým albem roku. Oceněny byly i jako interpretky, a to nejen jako vokalistky za výkon v písni Long Time Gone, ale také jako instrumentalistky za podání písně Lil' Jack Slade.

Coldplay uspěli i za mořem

Coldplay čerstvě ocenění Brit Awards potvrdili své kvality i za oceánem. Odnesli si dvě Grammy, když se deska A Rush Of Blood To The Head se stala nejlepším alternativním albem. Druhou dostala za podání písně In My Place, oceněné jako nejlepší výkon rockové kapely se zpěvem.

Eminem se neprosadil

Ambiciózní rappeři se museli spokojit jen s drobty: Nelly získal cenu za rap v písni Not In Herre. The Eminem Show se pak stalo rapovou deskou roku, přičemž oceněno bylo i video k písni Without Me.

Kontroverzní protagonista v New Yorku nechyběl - vystoupil za doprovodu skupiny The Roots a ve svém projevu zmínil jen rappery, kteří ho inspirovali - Run-D.M.C., N.W.A, Rakima, Nase, and Jaye-Z.

Svůj vzor připomenul, když přebíral cenu pro Foo Fighters za nejlepší podání tvrdého rocku v písni All My Life, také bývalý bubeník Nirvany Dave Grohl: "Rock by nebyl ničím bez B. B. Kinga."

I bluesový král dostal cenu - A Christmas Celebration Of Hope se stalo deskou roku v žánru tradičního blues.

Simon opět s Garfunkelem

Televizní část slavnostního ceremoniálu zahájilo slavné písničkářské duo Simon a Garfunkel, kteří obdrželi cenu za celoživotní dílo. Stalo se tak poprvé po deseti letech, protože oficiálně spolu oba zpěváci naposledy vystoupili v roce 1993. "Rozhodně to neznamená, že bychom teď chtěli nadále úzce spolupracovat," prohlásil Paul Simon. Nevyvrátil ale, že nějaký způsob další spolupráce je možný.

Ještě v pátek přitom nebylo jasné, zda se ti dva na vystoupení vůbec domluví. Jednání provázely malé i větší problémy, tajemný byl i mluvčí Paula Simona, jenž médiím sdělil: "Uvažují o společném vystoupení, ale zatím stále jen uvažují."

Pětačtyřicáté Grammy potvrdily, že američtí akademici sice netkví v minulosti, ale ostřejších projevů se obávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Album Nory Jonesové jde na dračku

Osm nominací na hudební ceny Grammy, které jsou spojené se jménem pop jazzové zpěvačky Nory Jonesové a s jejím debutovým albem Come Away With Me, napomohlo...

Britská skupina roku Coldplay proti Bushovi

Pro dvě ceny si při předávání Brit Awards přišla skupina Coldplay stejně jako Ms Dynamite a Eminem. Cenu za výjimečný příspěvek k hudbě převzal zpěvák...

Výběr článků

Načítám