Hlavní obsah

GLOSA: Ojedinělé vítězství rozumu. Režiséra vyhozeného kvůli sexuálnímu vtipu vzali zpět

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér James Gunn přežil aféru, o které by ještě nedávno málokdo věřil, že se vůbec může stát. Nikoho neznásilnil, ani neosahával. Přišel o práci kvůli tomu, že někdo připomněl jeho mnoho let staré vtipy se sexuálním podtextem.

Foto: Profimedia.cz

James Gunn

Článek

Není žádným tajemstvím, že Hollywood zahájil po akci MeToo křížovou výpravu proti bílému muži a proti vtipkování zvláště. Nešťastný James Gunn už se těšil na režírování Strážců galaxie 3, když v létě 2018 z centrály Disney přišel verdikt - nelze říkat vtipy o sexuálním zneužívání. Jste odvolán.

Manažeři ale podcenili to, jak moc mají lidi Gunna rádi. Slavní herci Chris Pratt, Vin Diesel či Zoe Saldanaová napsali otevřený dopis studiu Disney, kde vyjádřili svůj šok ze zbrklého propuštění režiséra. Dodali, že cítí příval podpory od fanoušků a novinářů, kteří si přejí, aby byl James navrácen na místo režiséra třetího dílu.

„Přestože nepodporuju roky staré nevhodné vtipy Jamese Gunna, je to dobrý člověk. Já osobně bych ho moc rád viděl zpět jako režiséra třetího dílu,“ řekl tehdy Chris Pratt.

Tím to neskončilo. Na podzim filmoví fanoušci uspořádali veřejnou sbírku a zaplatili v Kalifornii obří billboard, který hlásal: Vezměte zpět Jamese Gunna. Vznikla i petice, kterou podepsaly stovky tisíc lidí.

Jsem strašně vděčný každému, kdo mě v posledních měsících podporoval, napsal Gunn v reakci na rozhodnutí studia. Jisté je, že vtipy už raději dělat nebude. „Když jsem začínal, viděl jsem se jako provokatér, dělal jsem filmy a říkal vtipy, které byly urážlivé a tabu. Jak už jsem na veřejnosti mnohokrát říkal, vyvinul jsem se jako člověk a stejně i moje práce a humor,“ shrnul loni v jednom rozhovoru.

V jeho případě zdravý rozum náhodou vyhrál, ale že by se to v dnešní kampaněmi poblázněné Americe stalo pravidlem, asi bohužel čekat nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám