Hlavní obsah

GLOSA: Michal Zablocki jen sepsal příběhy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se ve vydavatelství CPress rozhodli, že knihu polského novináře Michala Zablockého v překladu pojmenují Zemský ráj jen na pohled, byli milosrdní. V polském originálu se jmenuje To nie jest raj. Szkice o współczesnych Czechach (To není ráj. Náčrtky o moderních Čechách), což je mnohem říznější.

Foto: CPress

Obal knihy

Článek

Zablocki při vykonávání své novinářské profese dobře poznal Českou republiku a rozhodl se rozptýlit představu řady Poláků o tom, že jsou obyvatelé naší země milí, nekonfliktní a přátelští a pobyt u nás je nezapomenutelný v tom smyslu, že se tu pije skvělé pivo a středem všeho je krásná Praha. Navázal tím na v Polsku i u nás již vydané publikace Pepíci. Dramatické století Čechů polskýma očima od Mariusze Surosze a Gottland od Mariusze Szcygiela.

Jeho kniha přináší několik zajímavých příběhů z českých či československých novodobých dějin, vypráví o zničení města Mostu, o stavbě tunelu Blanka, o tom, jak se u nás nedaří stavět dálnice, a už vůbec ne lacino, o mizerných politicích, vulgarismech, těžkém jídle či rasismu. Podobných příběhů je v celém světě dost a dost. Nelze ale podle nich připnout jakémukoli národu přívlastek.

Pokud bychom se drželi originálního názvu knihy, chtěl Zablocki napsat, že Česká republika není ráj. To ale mohl psát o kterékoli zemi, v každé by našel desítky události, skrz které lze zpochybnit čísi představy o ní.

Pokud si někteří obyvatelé Polska o Češích myslí věci dobré, mají k tomu důvod. Stejně tak mají jistě důvod ti, kteří si myslí věci zlé. Těmi důvody jsou obvykle vlastní zkušenost, a leckdy stačí, aby šlo jen o jedno či dvě setkání.

Sklon věci zevšeobecňovat by ale neměli mít novináři. Za dobrými i zlými událostmi, o nichž Zablocki v knize píše, stáli jednotlivci. Jejich selhání či přínos mohly vstoupit do dějin země, stále to jsou ale záležitosti konkrétních lidí. Dobro a zlo je přece v jednotlivých lidech.

Proto je kniha Michala Zablockého pouhým soupisem několika příběhů z obyčejné země, nikoli smysluplným pohledem na celý národ.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám