Hlavní obsah

GLOSA: Čeští posluchači jsou stejní jako světoví, až na záhadné depešáctví

Novinky, Stanislav Dvořák

Trendy ve světovém a českém hudebním průmyslu za rok 2017 nejsou moc rozdílné. Většina jen streamuje spotřební pop a fajnšmekři si stále více kupují drahé vinyly s úplně jinými skupinami než průměrný streamer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Depeche Mode

Článek

V ČR i všude v západním světě streaming loni vydělal víc než CD a vinyly. Ve světě jde ovšem o miliardy dolarů, u nás spíš o pouhé milióny korun. Češi tvoří jen zcela zanedbatelnou skupinu mezi 176 milióny registrovanými a platícími streamery.

Hudební průmysl se ale vzpamatoval a pomalu roste jak v ČR, tak ve světě. U nás teď tvoří „digitál“ 51 procent z celkových prodejů, ve světě asi 54 procent. Celkově vydělá světový hudební trh asi 17 miliard dolarů ročně, což je pořád méně než v devadesátých letech.

Nikoho asi nepřekvapí, že v ČR byl loni nejprodávanější nekomplikovaný český Kryštof. Ze zahraničních umělců dosáhnul prvního místa samozřejmě Ed Sheeran, globální hitmaker, který se prodává všude. Zvítězil také v celosvětových žebříčcích za rok 2017.

Českou záhadu tvoří spíš druhé místo v zahraničních interpretech - jsou to Depeche Mode s deskou Spirit. Album se ve světě nedostalo ani do první desítky, ale u nás vládne. Zatímco Ameriku válcují různé Taylor Swiftové a Pink, specifická skupina černooděných depešáků v České republice přežívá a má zatraceně tuhý kořínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám