Hlavní obsah

Geislerová bude bojovat o Oscara pro Albánii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Aňa Geislerová si zahrála ve filmu albánského režiséra Pira Milkaniho Smutek paní Šnajderové a jeho země nyní film vysílá do boje o Oscara za cizojazyčný film.

Článek

Šance na Oscara pro Smutek paní Šnajderové nejsou zvlášť vysoké, do soutěže vyslalo své favority 67 zemí a o skutečných nominacích se rozhodne teprve v lednu. Film se promítal i v ČR a kritika ho v podstatě odstřelila jako ospalý a nevěrohodný. Zejména vadil papírem šustící jazyk a slabší herecké výkony.

Smutek paní Šnajderové vypráví o trojici studentů FAMU (Čech, Slovák a Albánec), která přijíždí do Českého Šternberka natočit film o továrně na motorky. Tam se střetnou s nevábnou socialistickou realitou, ale také se záhadně smutnou paní Šnajderovou (Aňa Geislerová). Ve filmu hrají i Bára Štěpánová a Tomáš Töpfer.

Za ČR navrhla Česká filmová a televizní akademie k nominaci na Oscary film Karamazovi Petra Zelenky. Ten byl kritikou naopak přijat vřele. Také Evropská filmová akademie (EFA) jej začátkem září doporučila k nominaci na Evropské filmové ceny za rok 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám