Hlavní obsah

Galerie se rychle přesunuly na internet

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České galerie musely zavřít kvůli pandemii koronaviru, přesto se snaží zůstat přístupné alespoň digitálně. Některé nabízely pohled do svých sbírek na webových stránkách už dříve, ale nyní se k nim rychle přidávají další. Natáčejí se i videoprohlídky, komentované prohlídky, nabídka se rozrůstá.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Ostravská Galerie výtvarného umění připravila loni výstavu Kateřiny Šedé Bedřichovický poledník.

Článek

Nové situaci se rychle přizpůsobuje i Národní galerie Praha. Soustředí se hlavně na sociální sítě. Připravuje virtuální prohlídky, živé přenosy z výstav a expozic či workshopy online. Kromě sbírek ukáže krátkodobé výstavy i místa, která nemůže veřejnost běžně vidět.

První virtuální komentovanou prohlídku natočila na výstavě Ozvěny benátského bienále: Stanislav Kolíbal, kterou zahájila krátce před uzavřením galerií ve Veletržním paláci. „Diváky provede po jednotlivých dílech kurátorka Julia Bailey,“ uvedla mluvčí galerie Eva Sochorová. Video se právě zpracovává. Připravuje se i dokument o architektuře brutalismu, který se váže k výstavě Nebourat! Podoby brutalismu v Praze.

Divadla, kina i galerie se chystají na uvolnění omezení. To ale budí spíše rozpaky

Kultura

Další novinkou jsou živé přenosy, v nichž kromě současného umění bude k vidění i to staré, například expozice Staří mistři ve Schwarzenberském paláci. „Všechny prohlídky zatím zůstávají archivované a dostupné prostřednictvím Facebooku Národní galerie Praha,“ upozornila Sochorová.

Virtuální prohlídky začala natáčet Galerie výtvarného umění v Ostravě. Na svých webových stránkách nabízí rovněž pohled do sbírek, aktivity směřuje i na Facebook. „Například v sekci Top 100 je k vidění sto nejvýznamnějších uměleckých děl z našich sbírek. Je to poutavý průřez tvorbou významných osobností výtvarného umění od patnáctého století až po současnost,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza. Díla doprovází výklad kurátorů.

Světové galerie nabízejí prohlídku on-line

Kultura

Galerie postupně zpřístupňuje virtuální prohlídky některých výstav. K vidění jsou jak ty, které byly kvůli koronaviru předčasně ukončeny, tak starší. Videa přibývají.

Digitální prostředí se snaží využít i Moravská galerie v Brně. Na internetu je k vidění více než 220 tisíc děl z jejích sbírek. Galerie plánuje využívat i sociální sítě, na nichž chce vybraná díla představovat prostřednictvím krátkých příběhů, kvízů, anket nebo kurátorských komentářů.

Přístupná se snaží zůstat i Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, která nabízí online průvodce stálou expozicí, aktuální výstavy zpřístupní fotoreportážemi. I nové akce Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře lze sledovat na webu, Facebooku a Instagramu. Kurátoři spouštějí online seriál prezentující vybraná díla ze sbírky i z depozitářů.

Západočeská galerie virtuálně

Kultura

Vznikla také videa k výstavám s komentáři odborníků. Na internetu lze zhlédnout i výstavu prací výtvarníka a světoznámého tvůrce animovaných filmů Jiřího Trnky V zahradách imaginace. Lektorské centrum galerie také spustilo seriál Spolu ve stavu nouze, v němž bude dvakrát týdně na sociálních sítích prezentovat tipy na trávení volného času s dětmi.

Na internet se zaměřila také Západočeská galerie v Plzni, která přichází jak s virtuální prohlídkou, tak s online pohledem do svých sbírek či nabídkou aktivit. Karlovarská Galerie umění na Facebooku nabízí virtuální komentovanou prohlídku expozice 100 let/100 děl/100 umělců/100 osudů.

Galerie zůstanou nepřístupné nejspíš do 25. května letošního roku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám