Hlavní obsah

Galerie a muzea v Nice zadarmo

Právo, Peter Kováč

Městská rada třísettisícového města Nice, ležícího ve francouzské Provence na Azurovém pobřeží, se rozhodla, že všech svých čtrnáct galerií a muzeí otevře pro návštěvníky zcela zdarma.

Foto: Reuters

Tanec od Henriho Matisse

Článek

Vedl ji k tomu mj. fakt, že do městských parků, jejichž provoz se stejně jako galerie a muzea platí z daní obyvatel, se také žádné vstupné nevybírá. Kulturní instituce jsou tak od 1. července 2008 volně dostupné jako nové místo odpočinku a regenerace.

Město v konečném souhrnu na tom neprodělá, a to nejen proto, že občané si tu mohou udělat příjemné víkendové dostaveníčko a školy plně využit prostor k vyučování historie a estetiky. Opatření přiláká i turisty, kteří pobývají na zdejších plážích a ti zas o něco víc peněz utratí ve zdejších obchodech a restauracích. A i turistické kanceláře pro své klienty vyhradí na Nice více času - když už je tu všechno zadarmo!

Největší kulturní atrakcí města je velkoryse postavené Muzeum moderního a současného umění, které má ve Francii unikátní kolekci umění 50. a 60. let, zejména amerického a evropského pop-artu a Muzeum Henriho Matisse, představující umělecký odkaz klasika moderního umění, který v Nice zemřel a odkázal městu část svého dědictví. Jediným muzeem, kde se stále vybírá vstupné je v Nice Muzeum Chagalla, protože jeho provoz nespadá pod kompetenci městské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám