Hlavní obsah

Fürstová chtěla podtrhnout Erbenův talent

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sto padesát let oslovuje čtenáře Kytice Karla Jaromíra Erbena. Jeho baladické básně plné tajemna a mystiky nestárnou. O jejich oblibě napříč generacemi svědčí i nedávné nastudování činohrou Národního divadla. Pod taktovkou režisérského dua SKUTR, tedy Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, ji snad brzy budou moci diváci opět vidět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Míla Fürstová

Článek

Již nyní se ale mohou potěšit čtenáři, protože vychází nové vydání Kytice. Tentokrát s ilustracemi současné české malířky a grafičky Míly Fürstové.

Kytici v novém hávu vydává Odeon (168 stran, doporučená cena 599 Kč). Vychází také luxusní edice knihy, která bude obsahovat sto výtisků s vloženým grafickým listem s motivem z balady Vodník a sto výtisků s vloženým grafickým listem z balady Poklad, signovanými Mílou Fürstovou (cena 1999 Kč).

Výtvarnice, která je známá díky spolupráci s kapelou Coldplay nebo se zpěvákem Mirem Žbirkou, ilustrovala také britskou verzi knihy Kytice. Právu před časem řekla, že ji oslovil ředitel britského nakladatelství Jantar.

Foto: Odeon

Obal knihy

„Před pár lety vydal Erbenovu Kytici v anglickém jazyce, a v New Yorku se v té době dokonce umístila mezi čtyřiceti nejprodávanějšími tituly. Nadchlo mě, že se někdo pokusil přiblížit niterné české dílo anglicky mluvícím čtenářům,“ uvedla s tím, že ve svých grafikách chtěla podtrhnout Erbenův talent pro vyprávění lidských příběhů, které jsou nadčasové.

Sbírka balad vyšla poprvé v roce 1853 pod názvem Kytice z pověstí národních a šlo o jedinou autorskou sbírku básní, kterou Karel Jaromír Erben (1811–1870) vydal. Byla inspirována českými lidovými pověstmi a báchorkami a již v době svého vzniku slavila úspěch a ovlivnila mnoho umělců.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám