Hlavní obsah

Funky Američan s "českým" jménem

Novinky, Stanislav Dvořák

Jmenuje se Vladimír Cetkar a ne, není to Čech. Cetkar je mladý americký muzikant makedonského původu, absolvent Berklee College of Music, který se zamiloval do konce sedmdesátých let a svůdně načančaných smooth jazzových pecek George Bensona. Milovníci sedmé dekády patrně poznají i vlivy Santany a mladého roztančeného Michaela Jacksona.

Článek

Disko a jazz pro Cetkara nejsou protiklady, naopak v jejich spojení se cítí nejlépe. Je líbivý, a přesto jaksi roztomile mimo, současné mainstreamové trendy ho nechávají chladným.

Nadýchané retro aranže s dechy a smyčci jako ze starých desek Michaela Jacksona se u něj nevylučují s dvouminutovými jazzovými sóly na kytaru. Cetkarův sladký hladivý vokál obohacuje nesporné kytarové umění, které uznávají i jazzoví kritici, a přináší vlivy soulu sedmdesátých a osmdesátých let.

Jeho druhé album We Will Never End nepřináší originální postupy, zato výborně zaranžovanou a odzpívanou taneční muziku podanou hravě a s nadhledem. Náladovka, která může přijít na podzim vhod.

Reklama

Výběr článků

Načítám