Hlavní obsah

Fresh Film Fest: hlavní cena pro podmanivý snímek Slyším tvůj křik

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Pětidenní Fresh Film Fest, jeden z nejvýznamnějších festivalů studentských filmů a debutů, vyvrcholil v sobotu večer vyhlášením vítězů. V hlavní soutěži bodoval dvanáctiminutový snímek Slyším tvůj křik režiséra Paraguayce Pabla Lamara z argentinské filmové školy UCINE. Nejlepším celovečerním debutem je rumunské drama Výtah. S oceněními je také spojena finanční částka tři tisíce eur.

Článek

Hodnocení hlavní poroty, ve které mimo jiné zasedl i Miroslav Krobot, znělo jasně: “Cenu získává strhující film, který pracuje s jediným záběrem, film s podmanivou krásou nabízející citlivou úvahu o lidské existenci.” Zvláštní cena zůstane doma, a to za snímek Druhé dějství.

Novinkou tohoto festivalu byla soutěž prvních a druhých filmů Fresh Generation. Ocenění získalo rumunské drama Výtah (r. George Dorobantu), které pojednává o tom, jak dva středoškoláci - chlapec a dívka - chtějí na chvíli uniknout světu. Jejich přání se vyplní, ale ne tak, jak chtěli. Uvíznou totiž ve výtahu.

Jury ocenila snímek za to, že „se režisérovi daří držet diváka od začátku až do konce v napětí, hrdinové i situace, které prožívají, jsou věrohodní a vtahují nás do děje“.

„V této soutěži jsme se pokusili nabídnout snímky žánrově i formálně výrazně odlišné, snímky, které by měly u diváků vyvolávat potřebu diskuse, zamyšlení, ale i provokovat,“ uvedl o nové sekci umělecký ředitel festivalu Jan Stehlík.

Kouzlo poletujících tašek

.: Miloš Tomić s cenou za snímek Tašky.Foto: archív FFF

Třetí soutěžní kategorií bylo Theatre Optique, mezinárodní klání animované a volné audiovizuální tvorby. „Rozhodli jsme se ocenit tuto česko-srbskou krásku, neboť na nás hluboce zapůsobila nesmírná jednoduchost vycházející z výjimečného vyvážení současných hudebních a vizuálních prvků,“ tak zní důvod, proč skleněnou "fresh" sošku dostal srbský režisér Miloš Tomić za „milostný trojúhelník mezi plastovými sáčky“ s jednoduchým názvem Tašky.

Sekci snímků ze zemí střední Evropy kraloval silný příběh s názvem Můj otec spí. Autorem je německý režisér narozený v Polsku Grzegorz Muskala.

Organizátoři také povýšili do oficiální soutěže Kontakt (dříve Film Reflection) amatérskou a nezávislou tvorbu. Ze čtyř finálových snímků porota vybrala „působivou studii rozpadu a paměti“ Hraní si Michala Reichstätera. Cena diváků pak poputuje do USA za snímek Zoologika.

Na slavnostním zakončení, které se konalo ve Velkém sále hotelu Thermal, se mezi hosty také objevili ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška, primátorka města Karlovy Vary Veronika Vlková nebo děkan FAMU Pavel Jech. Galavečer uzavřel japonský western Sukiyaki Western Django s Quentinem Tarantinem v jedné z epizodních rolí.

Festival nekončí

Festival pokračuje i v neděli - promítat se budou vítězné filmy, klasika Tomáše Vorla Kouř, krimi Revolver nebo poslední film z devítidenní retrospektivy Karla Zemana Ukradená vzducholoď.

Zástupci festivalu přiblíží průřez světovou studentskou filmovou tvorbou i zájemcům, kteří na FFF nedorazili. Přehlídku vítězných a dalších filmů uvidíte napří. v pražském kině Světozor (2. září), v Městské knihovně v Praze (18. – 20. září) nebo v brněnském klubu Fléda. Dále pak ve vybraných kinech v Karlových Varech, Plzni, Domažlicích, Jablonci nad Nisou, Uherském Hradišti, Mělníku a v Ústí nad Labem.

Na FFF bylo uvedeno na 200 snímků (z toho 51 soutěžních), svátek studentské tvorby ve Varech oslavilo skoro tři tisíce návštěvníků. V porotách pak zasedli kupř. výtvarnice Kateřina Šedá, režisér Géza M. Tóth, scenárista a dramaturg Martin Daniel (USA), kurátoři Ansgar Vogt (Německo) a Bernard Payen (Francie) nebo herec a režisér herec Max Hoffman (USA).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám