Hlavní obsah

Frequency míří do alternativy i na Sziget

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá indiepopová kapela Frequency pochází z východoslovenského Vranova. Na svět přišla před čtyřmi lety a po dvou úspěšných singlech a zajímavých videoklipech vydává nyní debutové album Moon Starter.

Foto: Warner Music

Skupina Frequency vystoupí na maďarském festivalu Sziget.

Článek

„Zpěvák Mário, bubeník Filip Zubko a já jsme byli spolužáci od základní školy. Chodili jsme také na základní uměleckou školu, a když jsme ji skončili, neměli jsme pořádně co dělat. A tak jsme se scházeli u Filipa v bytě, hráli si, až vznikla kapela. Baskytaristu Marka Nguyena jsme našli s pomocí kamaráda,“ říká kytarista a zpěvák Dominik Šandor.

První koncert odehráli v roce 2012 na Dnech Čemerného, městské části Vranova. „Bylo to venku, hráli jsme kolem čtvrté a přišlo na nás hodně dívek. Na pódium jsme šli strašně vystresovaní, ale když jsme skončili, naše sebevědomí vzrostlo. Ve zkušebně nám pak jeden náš kamarád řekl, abychom na sobě pořádně makali. No a od té doby na sobě opravdu tvrdě pracujeme,“ říká zpěvák a klávesista Mário Jenčo.

Loni v únoru jim vyšlo první EP. Kromě titulní skladby Red’O’Metry jsou na něm další čtyři. „Texty, které jsem na minialbum napsal, jsou většinou o ženách. Popravdě řečeno, někdy si trochu vymýšlím. V mém životě totiž zatím bylo jen pár žen,“ prozradil Jenčo.

Vysvětluje také, jak se měnila hudební řeč Frequency. „Naše první skladby nebyly až tak strukturované. Potom jsme začali dělat spíš popové písně a nyní se dostáváme ke složitějším. Jsem zvědav, jak to dopadne. Myslím si ale, že dál půjdeme víc do alternativy,“ připouští.

Důležité pro kapelu bylo zveřejnění klipu k písničce Bauhaus. „Vznikl ve vlaku na trati z Vranova do Prešova. Točili jsme na jeden zátah, všechno jsme měli přesně vypočítané. K běžnému vlakovému spoji pro nás připojili navíc vagón, ve kterém se natáčelo. Ta písnička je příběh chlapce, který se stal vojákem, a Bauhaus je válečná zóna, ve které bojoval. Zakomponoval jsem do ní dětství i dospělost, rozdíl mezi nimi,“ praví Jenčo.

Dětská témata jsou pro něj ostatně velmi nosná a jsou i v dalších písních. „Měl jsem krásné dětství a strašně mě nebaví být dospělý. Nejraději bych se vrátil zpátky do dětských let. Vím, že to nejde, a tak mi alespoň přijde dobré vracet se v textech. A ta válka? Nemáme ji rádi. Nemám rád násilí, nemám rád agresivitu.“

Písničky na albu Moon Starter jsou otextované v angličtině. „Ta úplně první ale vznikla ve slovenštině,“ usmívá se Jenčo. „Jmenuje se Pišta, byla punková. A slovenský text měla i druhá písnička. Ani jednu už nehrajeme. Potom jsme se začali věnovat anglickým textům. Jsme generace, která s tím jazykem nemá problém. Také nám to otvírá další možnosti.“

Frequency v létě čeká dosud asi nejdůležitější koncert v kariéře. V srpnu se představí na maďarském festivalu Sziget, kam si je vybrali sami pořadatelé. Následuje i účast na letních festivalech a práce na nových písničkách.

„A pokud jde o naše další klipy, všechny by na sebe měly navazovat a všechny budou natočeny na jeden jediný zátah,“ uzavírá Jenčo.

Reklama

Výběr článků

Načítám