Hlavní obsah

František Skála na vlně dechovkové

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochař, malíř, ilustrátor, hudebník, zpěvák a tanečník František Skála vystavuje své ilustrace v pražské galerii Dům U Kamenného zvonu a zpívá na dvou nových albech. První se jmenuje Debut a jeho žánr je podle Skály velice široký, druhé je dechovkové. Nese název Provodovjané – Pojď se mnou, děvče mé a velmi rychle si podle umělce najde své posluchače.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Skála

Článek

„Na dechovce není nic špatného,“ uvedl Skála na rozhlasové stanici Vltava. Každý žánr se podle něj musí jen správně uchopit, vystihnout jeho podstatu a vytřískat z něj maximum.

„Chybí nám zvuk vojenské dechovky procházející ulicemi, žestě lázeňských orchestrů i pohřební pochody za rakví,“ uvedl v tiskové zprávě k vydání alba. „Nejedná se v žádném případě o parodii. Je to óda na radost a naplňování filozofie přitakávání životu i smrti tak, jak to na českém a moravském venkově bylo vždy zvykem.“

K výstavě v rozhlase uvedl, že doposud nikdy neměl takovou ucelenou výstavu ilustrací. „Rozhodl jsem se pro odhalení svých raných věcí,“ vysvětlil s tím, že mimo jiné ukáže své práce z osmé třídy základní školy a také ty z období hledání autora.

Nicméně výstava František Skála a jiné práce je obsáhlá a je z větší části věnována jeho ne vždy známé knižní ilustrační tvorbě. Věnoval se totiž ilustracím dětských knih, vědeckých publikací, fotografických komiksů a autorských knih, s užitím různých výtvarných technik.

Foto: Galerie hlavního města Prahy

František Skála, Baba Jaga Kostlivá noha (2011).

„Výstava se svou formou prolíná i s řadou dalších aspektů, které souvisejí jak se sochařskou, tak s malířskou prací či s performancemi Františka Skály. Ve své linii se tak jedná o mimořádnou retrospektivu ilustrátorských děl, která ukazuje zároveň přesahy a rozmanitost autorovy umělecké tvorby,“ uvedl kurátor výstavy Zdeněk Freisleben.

A v souvislosti s výstavou také vychází rozšířené vydání Skálovy knihy Velké putování Vlase a Brady. Bude v ní nových padesát stran kreseb. Ty původně patřily do v devadesátých letech minulého století připravovaného animovaného stejnojmenného filmu, který se kvůli nedostatku financí nenatočil.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám