Hlavní obsah

Frankfurtský knižní veletrh přivítal první návštěvníky

Největší knižní veletrh na světě s rekordním počtem vystavovatelů ve středu v německém Frankfurtu nad Mohanem otevřel brány odborné veřejnosti. Během víkendu jej budou moci navštívit i další milovníci literatury. Čestným hostem letošního ročníku veletrhu je severošpanělský region Katalánsko a katalánsky psaná literatura, hlavními tématy jsou digitalizace a vzdělávání.

Článek

Pořadatelé veletrhu očekávají, že během pěti výstavních dnů jej znovu navštíví kolem 290 000 lidí. Návštěvníci si mohou vybírat ze 400 000 nakladatelských počinů u 7448 vystavovatelů ze 108 zemí celého světa.

Knihy však už zdaleka nejsou jediným artiklem, jímž se jednotlivá nakladatelství ve Frankfurtu prezentují. Hlavními tématy veletrhu jsou totiž digitalizace a vzdělání, což poskytuje velký prostor prezentacím možností jak knížky nejen číst, ale i poslouchat. "Audioknihy" vycházejí například v německy hovořících zemích v rekordním počtu a rekordních nákladech.

"Posluchači literatury", kteří jdou s dobou, však vědí, že i romány a básničky namluvené herci či recitátory na kompaktních discích brzy odnesou do antikvariátu. Dnes si už mohou Hemingwaye, Kunderu či Kafku "nalít" ze specializovaných internetových portálů do svých iPodů a mp3 přehrávačů.

Frankfurtský knižní veletrh tak neztrácí své postavení ani v době digitalizace a globalizace. Je tomu právě naopak, zdůraznil v úterý jeho ředitel Juergen Boos na zahajovací tiskové konferenci. "Právě v digitálním světě nabývají osobní setkání a mezinárodní výměna dále na významu," řekl Boos.

Katalánsko v popředí

Blýsknout se před celým světem může na největším tržišti s nakladatelskými produkty a autorskými právy na světě dosud trochu přehlížená katalánská literatura. Do hlavního veletržního města Německa dorazí zhruba 130 spisovatelů a 600 dalších umělců z Katalánska. Předseda katalánské autonomní vlády José Montilla Aguilera na slavnostním zahajovacím večeru v úterý prohlásil, že letošní frankfurtský veletrh je pro katalánštinu platformou pro "další krok směrem k jejímu uznání jako oficiálního evropského jazyka".

Trochu skromněji než třináctimiliónové Katalánsko se ve Frankfurtu předvede Česká republika. Společná expozice na ploše 140 metrů čtverečních má přitáhnout návštěvníky a knihkupce tím nejlepším z české knižní produkce loňského roku, včetně novinek české prózy a poezie. Zvláštní prostor letos věnuje literatuře o Praze. Představen bude i vítězný návrh nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického.

Frankfurtský knižní veletrh letos doprovodí na 2500 živých čtení, autogramiád, diskusí s autory i koncertů, pořádat se budou večírky pro pozvané. Ze světových celebrit jsou očekáváni italský vědec a spisovatel Umberto Eco, americký spisovatel Richard Ford, britská autorka Fay Weldonová a přední izraelský spisovatel Meir Šalev. Z německých autorů znovu dorazí například laureát Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám