Hlavní obsah

Francouzský film Láska získal ocenění kritiků v USA

Americké Národní sdružení kritiků o víkendu vybralo za nejlepší letošní film francouzský snímek o stárnoucí dvojici Láska. Uvedla to agentura Reuters, podle které se jedná o překvapivou volbu šedesátky členů amerického sdružení.

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Článek

Film Michaela Hanekeho je o manželích, jejichž dlouholetá láska a pevné pouto je náhle vystaveno těžké zkoušce poté, co žena prodělá mozkovou mrtvici a okolí se musí smířit s její proměnou. Hlavní role hrají Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant.

Celovečerní snímek Amour získal hlavní cenu, Zlatou palmu, i v květnu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

V každoročním hodnocení Národní sdružení kritiků označilo za nejlepšího herce roku 2012 Američana Joaquina Phoenixe za jeho roli v dramatu Mistr. Film pojednává o tom, jak vojáci po návratu z fronty bojují v 50. letech se svými poválečnými traumaty a snaží se začlenit do běžného života. Film u kritiků bodoval i v dalších třech kategoriích.

Volba sdružení kritiků tradičně naznačuje, kdo by mohl uspět i v kláním o filmového Oscara začátkem příštího roku. Do boje o prestižní zlatou sošku v kategorii cizojazyčný film byl vyslán i český snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka. Vyhlašování Oscarů bude 24. února v Hollywoodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám