Hlavní obsah

Francouzský bezdomovec napsal bestseller. Přesto žije dál na ulici

Právo, LZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paměti pařížského bezdomovce, které zahrnují sedmadvacet let života na ulici, se ve Francii staly vánočním bestsellerem. Románu Žebrám: Život na ulici (v orig. Je tape la manche: Une vie dans la rue) se od října do prosince prodalo na 50 tisíc výtisků.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Své zážitky si sedmačtyřicetiletý Pařížan Jean-Marie Roughol začal deníkovou formou zaznamenávat před dvěma roky. Zapisoval si je do školních sešitů na lavičkách v parku. S finálními úpravami a vydáním mu pak pomohl bývalý francouzský ministr vnitra Jean-Luis Debre. Jejich přátelství začalo podle deníku Daily Telegraph v momentě, kdy Roughol nabídl politikovi, že mu v době, kdy bude nakupovat na Champs-Élysées, pohlídá na ulici kolo, na kterém přijel. I této chvíli věnoval ve své knize jednu z kapitol.

Přestože kniha je úspěšná už několik měsíců, Roughol stále žije na ulici. Navzdory vysokým prodejům a vystoupení v televizní show zatím čeká na finanční odměnu od nakladatele. Doposud dostal pouze zálohu, za kterou si pořídil mobilní telefon.

Díky němu udržuje kontakt se svou čtenářskou základnou, sleduje reakce na svou knihu a spravuje vlastní účet na sociálních sítích.

„Denně mi píší lidé z celého světa, každý den mě na ulici zastaví někdo, kdo mou knihu četl. Minulý týden mě pozval na oběd do restaurace muž z Tennessee, který si koupil patnáct kopií mé knihy. Předtím mi zase muž ze Švýcarska dovezl jako poděkování čokoládu,“ prozradil Roughol.

Osud Pařížana bez střechy nad hlavou nebyl šťastný. Matka ho opustila, když byl malý, vychoval ho otec alkoholik a na ulici skončil poté, co přišel o práci číšníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám