Hlavní obsah

Francouzské filmové ceny César zcela ovládla Hanekeho Láska

Cenu pro nejlepší film získal na vyhlašování francouzských výročních filmových cen César snímek Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Ten navíc získal cenu pro nejlepšího režiséra a představitelé titulních rolí ve francouzsko-rakouském snímku, Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant, byli oceněni v hlavních hereckých kategoriích.

Foto: ČTK

Režisér Michael Haneke

Článek

Hanekeho film o stárnoucí manželské dvojici dostal francouzské ocenění za nejlepší původní scénář. Film Láska financovaný ze 70 procent francouzskými producenty získal také pět nominací v hlavních oscarových kategoriích, přestože jde o francouzsky mluvený snímek. Oscary se budou rozdělovat při slavnostním ceremoniálu v noci na pondělí SEČ. Haneke už odcestoval do Los Angeles, a proto se 38. ročníku slavnostního udílení cen v pátek večer v Paříži neúčastnil. Hanekeho film přitom už získal Zlatou palmu v Cannes či americký Zlatý glóbus pro nejlepší zahraniční film.

Pětaosmdesátiletá Rivaová pokračuje ve sklizni ocenění za roli nemocné ženy na konci života. Už díky ní má například britskou filmovou cenu Bafta nebo Evropskou filmovou cenu a navíc ještě má šanci v neděli získat poprvé v životě amerického Oscara.

Nejlepším zahraničním filmem se ve francouzské metropoli stal snímek o osvobození amerických rukojmích v Íránu v roce 1979 Argo, který patří rovněž mezi velké favority oscarového klání. Čestného Césara obdržel 58letý americký herec Kevin Costner.

Vyhlašování francouzských filmových cen se uskutečnilo v době, kdy francouzský filmový svět řeší kauzu fiskálního exilu herce Gérarda Depardieua a dalších a otázky kolem odměňování hereckých hvězd. Právě v sobotu má Depardieu převzít potvrzení o místě trvalého bydliště v ruském Saransku. Kromě toho dostane příslušné razítko do svého ruského pasu. Depardieu si loni vydělal za čtyři filmy 2,3 miliónu eur (téměř 59 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám