Hlavní obsah

Finská skupina The Rasmus na festivalu v Přeštěnicích nevyhrála

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská skupina The Rasmus byla hlavním lákadlem Musicfestu Přeštěnice, který se v jihočeské vísce konal od čtvrtka do sobotní noci. Podle pořadatelů dorazily asi čtyři tisíce diváků. Očekávali však o něco více.

Článek

„Přítomností skupiny The Rasmus se festival posunul trochu dál, což bylo organizačně náročnější. Oveřili jsme si ale, že lidi přijdou hlavně na domácí hvězdy, zatímco zahraniční hosté jsou bonbónkem, který možná udělá festivalu prestiž a současně finanční ztrátu,“ řekl Právu jeden z organizátorů Josef Kašpar.

Průměrný rock finských hvězd

Finské hvězdy navíc na pódiu zůstaly za velikostí svého jména na plakátech zvoucích na festival. Jejich bezmála půldruhahodinový koncert byl sice vyparáděn pár singlovými hity, zbytek však zastal průměrný pop rock, v němž bylo těžké od sebe skladby rozlišit, neboť svými aranžemi, tempem a rukopisem splývaly v jednu hustou porci. Kytaře, baskytaře, bicím a zpěvu vydatně sekundovaly dotočené klávesy a další pomůcky, zvuku to však mnoho energie nedodalo.

V závěru se kapela přece jenom zmátořila a přídavku dosáhla za nasazené hity a prostý fakt, že když už tedy to vísky dorazila a pokoušela se ji přesvědčit o své hudební síle, měla by to zkoušet až do uplynutí určeného hracího času.

Výteční byli rakouští Kontrust

Nikoli výši honoráře, nesporně však kvalitu finských hostů překonalo v Přeštěnicích hned několik formací. Výteční byli pochodově agresivní, melodičtí a díky přítomnosti perkusí výrazně rytmičtí Rakušané Kontrust. Velmi přesvědčivý a skrz písně naléhavý byl koncert písničkáře Nicelanda, kterého doprovázela kapela. Své si řekli i Chinaski, Wohnout, Divokej Bill nebo UDG, jejichž set vyrušil silný déšť, občasný to festivalový host.

„Je otázkou, jestli to bude dál pokračovat tímto směrem. Letos jsme udělali pokus a první den pustili lidi na festival zdarma. Přišli i ti, kteří se o muziku tolik nezajímají, a byla z toho jakási pouť. Budeme se muset rozhodnout. Buď půjdeme cestou festivalu zadarmo a uděláme z něho všelidovou zábavu tak, jak to bylo letos první den, anebo půjdeme složitější cestou, pozveme kvalitní kapely, nabídneme zajímavý program a lidi za to budou muset zaplatit. Budeme se samozřejmě bavit i o tom, jestli vůbec budeme pokračovat,“ uzavřel pořádající Josef Kašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám