Hlavní obsah

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého v DOX: Poldovka, kreslící zvon a streetartové koření

Právo, Kateřina Farná
Praha

Udílení Cen Jindřicha Chalupeckého se 21. ročníkem přehouplo do třetí dekády. Letošní finalisté vystavují své práce do 17. ledna v pražském Centru současného umění DOX.

Článek

Toto prestižní ocenění je určeno umělcům do 35 let. Porotu letos nejvíce zaujali David Böhm a Jiří Franta, Václav Magid, Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, Jakub Matuška a Alice Nikitinová. Jméno vítěze bude známo 23. listopadu.

Dvojice David Böhm a Jiří Franta se probojovala mezi finalisty podruhé. Jejich dílo nazvané Skoro nic není úplně pracuje s kresbou a videem, zásadní je sociální a kulturní kontext.

„Rozhodli jsme se pro přístup performancí, kdy jsme si pro sebe nebo lidi se specifickou profesí zvolili nějaký úkol. Divák uvidí výsledek tohoto snažení, které vypadá v kresbě velmi abstraktně. Přes ně je projekce, kde je záznam toho, jak kresba vznikla,“ říká dvaatřicetiletý Jiří Franta, kterého zajímá interakce mezi dílem a návštěvníkem a jenž zdůrazňuje filozofii dočasnosti uměleckého díla.

U konceptuálního projektu Václava Magida, který vytvořil tzv. místa apokalypsy nebo zlatého věku, porota ocenila jeho „schopnost propojování souvislostí a referencí na vysoké intelektuální úrovni“. Alice Nikitinová ve svých obrazech zase vytváří abstraktní svět. Porotu zaujal její soustředěný přístup a eliminace nepotřebných prvků.

Dalším finalistou je Jakub Matuška aka Masker, jenž se pohybuje na pražské graffiti a streetart scéně. V DOX vystavuje zejména obrazy, v nichž se nevzdává rukopisu ulice. Vylepšil jej však kolážovitými prvky a nadsázkou, což v prostorách galerie skvěle funguje.

Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov zvolili naprosto odlišný přístup. „Celé to stojí na velkých sošných objektech, které jsou přivezeny z areálu bývalé Poldovky, kde ležely pod širým nebem asi deset let. Jsou to modely na odlívání forem kovových částí strojů,“ vysvětluje Artamonov s tím, že se snažili naznačit příběh Poldovky. Jejich instalace vzdáleně připomíná sci-fi scénu, jednotlivé objekty vypadají jako kovové, byť jsou všechny ze dřeva. Autoři je doplnili nástěnnou malbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám