Hlavní obsah

Fimfárum v Chebu letí z Dejvic do Nejdedál

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fimfárum Jana Wericha jsou jiné pohádky než ze sbírek Erbena či Němcové. Liší se i od vyprávěnek Františka Hrubína nebo Jana Drdy. Sluší jim zkrátka přívlastek werichovské, proto originální, jeho humorem a moudrostí pepřené. Od variace rybářky z láhve od octa až po pohádku z jednoslabičných slov.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Pavel Marek (Kníže) a Eva Navrátilová (Kněžna)

Článek

Občas se sebráním jeho pohádek inspirují filmaři, hlavně animátorka Vlasta Pospíšilová, ještě řidčeji divadelníci. Oblíbenou Lakomou Barku přivedl na kladenské jeviště Petr Svojtka a nejnověji tutéž špindíru spolu s titulním Fimfárem Šimon Dominik a Zdeněk Bartoš do Západočeského divadla Cheb.

Lakomá Barka

Jenom těžko budete v chebském výběžku u Ohře s někým v Lakomé Barce sympatizovat. Nic na tom nemění, že stejně jako v Kladně vypravuje se také v nejzápadnějším českém divadle o poměrech v Dejvicích, kam zabloudí dva balónoví vzduchoplavci-vypravěči (David Beneš a Klára Štěpánková).

Barka (Radmila Urbanová) je líná, hygienicky zanedbaná a voprsklá. Učitelský (Petr Vydarený) se ženou (Vladimírou Vítovou) a stádečkem uřvaných vlastních dětí (pěkná loutková sestava) spoléhají v obživě rodiny spíš na náhodu než na pilnost.

Barka (Radmila Urbanová) je líná, hygienicky zanedbaná a voprsklá. Učitelský (Petr Vydarený) se ženou (Vladimírou Vítovou) a stádečkem uřvaných vlastních dětí (pěkná loutková sestava) spoléhají v obživě rodiny spíš na náhodu než na pilnost. Když domněle Barku přizabijí, přehazují si její bezvládné tělo se sedlákem Kubátem (Jindřich Kotula) posedlým myšlenkou, že ho všichni chtějí okrást, jeho mátí (Jarmila Šimčíková), s pytlačícím starostou (Pavel Marek) a starostovou (Eva Navrátilová).

Tu dejvickou melu jen s vypětím sil zvládá předrestituční farář (Jindřich Skopec), jehož je Barka děvečkou a doslova mu utrhuje od huby.

V Nejdedáli

Fimfárum hrají stejní herci v jiných postavách a v režii Zdeňka Bartoše. Přibyli Kovář s fúriemi ženou a tchýní jak z Kalibova zločinu vystřiženými, Komoří, Knížepán s chotí, Čertice a Vodník. Zase se to na vsi pěkně mele, a protože jsme Češi, nic se nedomele. A tak na věky. Autor nechal všechny ty Čecháčky zkamenět. Co ale my?

Nebyl by to Werich, aby nepíchal do vosích hnízd, aby na té spoušti, co za sebou potomci řípského Praotce zůstavují, nechal nitku suchou. V Chebu o tom vypravují zvesela, i když se skepsí, neboť rozum byl odjakživa dojakživa drobečkově politikařícím rozumbradům odepřen. A proto vzhůru dolů z Evropy!

Západočeské divadlo Cheb - Jan Werich: Lakomá Barka, Fimfárum. Dramatizace a texty písní Zdeněk Bartoš. Režie Šimon Dominik a Zdeněk Bartoš, výprava Eva Blahová, hudba Matěj Kroupa, pohybová spolupráce Ivana Dukić. Premiéra 3. listopadu 2012.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám