Hlavní obsah

Filmy promítnou v parku, v kavárně i v kostele

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do neobvyklých míst nejen v Praze přiváží filmy projekt KineDok. Vybral 16 kvalitních autorských dokumentů, například o komerční turistice v Chorvatsku, o uprchlících nebo o osudech romských fotbalistů v Čechách.

Foto: kviff.com

FC Roma. Ve třetí lize to žije.

Článek

Po celý rok bude možné zajít na filmové projekce v kavárnách, galeriích, parcích a v kostele. Navíc je doprovodí besedy s tvůrci a zajímavými hosty. Projekce se konají v České republice i v Chorvatsku, Maďarsku, Norsku, Rumunsku, Polsku, na Slovensku a nově také v Bulharsku.

Na programu je třeba Cenou české filmové kritiky ověnčený Normální autistický film (2016) Miroslava Janka, který sledoval pěti dětí s Aspergerovým syndromem.

FC Roma (2016) je hořká dokumentární komedie od Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara. Natáčeli romský fotbalový tým z Děčína, s nímž některé jiné týmy nechtějí hrát. V tisku se psalo o tom, že v minulosti vyvolával bitky. Oni tvrdí, že konflikty provokují ti druzí.

Foto: kinedok.net

Z filmu Pára nad řekou

Bojar a Kohoutová natáčeli na hřišti a na sídlišti nenápadným fotoaparátem a lidé se před nimi moc nepřetvařovali. Padají nejdrsnější nadávky a výzvy k fyzické likvidaci Romů. Skutečná legrace ale začíná, když ukazuje rasismus mezi samotnými Romy. Studnicí nechtěného humoru jsou i ženy, které chodí na fotbal. Padá z nich jeden rasový stereotyp za druhým - dozvídáme se, že „Vietnamci jedí jenom rejži“ a Romové se svěřují s obavami, že se jim v Děčíně usazují muslimové.

Filip Remunda, otec myšlenky projektu KineDok, natočil spolu s Robertem Kirchhoffem Páru nad řekou (2015) o Laco Déczim, talentovaných jazzmanech a křehké pomíjivosti slávy, a chorvatský film Turismus! je o současné chorvatské ekonomice a masovém turismu, pro který jsou místní obyvatelé ochotni obětovat hodně, a o nejednoznačném vztahu domorodců k turistům.

Dva maďarské krátké dokumenty (Rozkaz je rozkaz a Oni) nabízejí dva rozdílné pohledy na uprchlickou tematiku. „Druhý z nich, studentský snímek Oni, oceněný Cenou maďarských kritiků za nejlepší dokument, zachycuje ambivalentní vztah místních lidí k uprchlíkům v nedalekém táboře. Je vyprávěn pro dokument neobvyklou formou jako pohádka o jednom království, kde se objevili vetřelci,“ uvedla za KineDok Gabriela Zajícová.

Filmy jsou uváděny v originálním znění s českými titulky. Všechny podrobnosti najdete na kinedok.net.

Reklama

Výběr článků

Načítám