Hlavní obsah

Filmy Nebát se ničeho či Dobré zprávy mají ceny Famufestu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své ceny rozdal 36. Famufest, festival studentů Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění. Uvedl během pěti dnů 10 bloků filmových projekcí, 3 moderované diskuze, 4 hudební koncerty a virtuální výstavu.

Antonie Formanová moderovala předávání cen.

Článek

Online program sledovalo v průběhu festivalu několik desítek tisíc uživatelů na sociálních sítích a webu, který si otevřelo v průměru více než 1500 návštěvníků denně.

O výsledcích festivalové soutěže rozhodovala porota ve dvou sekcích. Soutěž o nejlepší festivalový snímek v jednotlivých kategoriích posuzovala čtyřčlenná porota, jejíž složení opisuje celou paletu spektra české umělecké scény. V porotě zasedla herečka Klára Issová, spisovatelka Anna Bolavá, performerka Lenka Klodová a filmový kritik Kamil Fila.

V kategorii hraný film nad 15 minut byl oceněn film Nebát se ničeho „za štiplavý nepodbízivý humor, udržení konstantní nadsázky ohledně současného mediálního světa a precizní práci s dětskými herci.“

Aparát cti

Zvláštní uznání porota udělila filmu Aparát cti za velmi kreativní adaptaci klasického literárního díla postavenou na čtyřroli jednoho herce, nesmírně proměnlivého Petra Vaňka. V kategorii hraný film do 15 minut vyhrála Rekonstrukce vraždy Nastasji Filippovny, oceněná za zábavný kontrast mezi silnou obrazovou stylizací a reportážním odstupem při adaptaci klasické látky.

V kategorii dokumentární/experimentální nad 15 minut ocenili Dobré zprávy „za empatické a nestranné zpracování portrétu složité osobnosti, který s profesionální pečlivostí odhaluje obyčejný osud pod bizarní mediální maskou”, a v kategorii dokumentární/experimentální do 15 minut vyhrál Conductor, oceněný za svou nakažlivou energii, jemný humor, představení inspirativního protagonisty a harmonicky zdirigovanou gradaci.

V kategorii animovaný film vyhrál film Pouštět draka. Ocenili ho „za mimořádně nápaditou vizuální stránku, která i přes svou náročnost neztrácí lehkost a je zároveň nositelem myšlenky a emocí“. Aramisovu cenu pro 1. ročníky dostal film Žena je krk za mimořádně zralý vícegenerační portrét rodinného prostředí a politického systému v Íránu.

Filmy dostupné na famufest.cz 

Zvláštní uznání porota udělila filmu Zrcadlo za poetické zobrazení technologie výroby každodenního objektu, který přirozeně nutí lidi k reflexi své existence.

Vítězné snímky budou dostupné na www.famufest.cz během středy 27. května.

Soutěž nerealizovaných scénářů se letos konala pod záštitou Dramaturgického inkubátoru Státního fondu kinematografie. Posouzení nejlepšího scénáře si proto vzali na starost sami členové Inkubátoru: jeho koordinátorka Eva Pjačíková a dramaturgové Milada Těšitelová a Vít Poláček. Vítězem se stal scénář Kanapky autorky Alice Krajčírové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám