Hlavní obsah

Filmový přehled po 74 letech definitivně končí

Nejstarší vycházející české filmové periodikum Filmový přehled se čtyřiasedmdesátiletou tradicí, které bylo rok k dispozici jen v elektronické podobě, od 1. ledna definitivně končí. Národní filmový archív (NFA), který ho v papírové podobě vydával od roku 1993, nakonec i tuto verzi zastavil. Náhradou bude portál o filmu a filmovém průmyslu, který archív spustí v polovině roku 2014. Oficiálně ho podle ředitele NFA Michala Breganta představí na karlovarském festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Filmový přehled vycházel od roku 1939. Na snímku Adina Mandlová

Článek

„Připravovaný portál bychom mohli nazvat filmovým přehledem pro 21. století,” řekl Bregant. V on-line prostředí se bude stále vyvíjet, redakce ho bude průběžně aktualizovat. Součástí portálu časem bude videopůjčovna nabízející za poplatek on-line sledování snímků.

Podle vedoucího redaktora periodika Tomáše Bartoška už elektronická verze umožnila prodloužit uzávěrku měsíčníku a aktuálně měnit rozsah podle dostupného materiálu. „Přesto nemohla dostát požadavku aktuálnosti a obsáhnout celou šíři kinodistribuce, která se radikálně proměnila,” vysvětlil Bregant. Klasický filmový pás, jak při natáčení, tak při uvádění do kin, prakticky zanikl.

Filmový přehled byl zaměřen na náročnější diváky, kteří si chtějí podrobné informace o uváděných filmech archivovat. Obsahoval nejúplnější informace o filmech v české distribuci, jejich obsah, obsah vydávaných DVD, profily režisérů, herců a dalších tvůrců. Otiskoval informace o filmovém trhu, přehled premiér, festivalů, cen a další informace spjaté s kinematografií.

Právě s archivováním informací o filmech byl spojen vznik tohoto periodika. V roce 1939 tehdejší vedoucí kina Sokol v Mělníku přemluvil učitele Jana Poláka k vydávání časopisu Filmová kartotéka. Od roku 1950 časopis vycházel pod současným názvem. Přežil nacistickou okupaci, léta komunismu i ekonomické problémy po listopadu 1989. V roce 1993 měl být zrušen, tehdy ho pod ochranu vzal Národní filmový archív.

Reklama

Výběr článků

Načítám