Hlavní obsah

Filmové premiéry na tento týden

Tento čtvrtek má premiéru 7 filmů. Jsou mezi nimi dva oscarové životopisné snímky - Letec vyprávějící příběh Howarda Hughese a Ray o soulovém pianistovi Rayi Charlesovi. Dalšími jsou český snímek z vězení 50. let Kousek nebe, drama Příliš dlouhé zásnuby s Audrey Tatouovou, španělské drama Hlas moře, melancholický snímek Vodka Lemon a finská komedie Perly a svině.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Letec

Howard Hughes v podání Leonarda DiCapria je mužem, pro kterého není žádný sen nedosažitelný. Na sklonku 20. let 20. století natáčí filmové drama z 1. světové války Pekelní andělé, nejdražší film své doby, který se stane legendou. Výstřední miliardář není však pouze režisérem a producentem filmů spoutávajících fantazii davů. Za svého života se stává vlastníkem legendární filmové společnosti RKO Pictures, ale hlavně průkopníkem letectví. S ledovým klidem balancuje na křehké hranici mezi životem a smrtí. Navíc je Howard Hughes zároveň mužem, který dokáže okouzlit nejkrásnější ženy světa - hollywoodské hvězdy Katharine Hepburnovou a Avu Gardnerovou.

Drama Letec, které již má na svém kontě šest nominací na Zlaté glóby, z nichž tři získal,  je s 11 nominacemi zároveň horkým favoritem na Oscara.

The Aviator,USA/Japonsko,  2004, 170 min., české titulky,  režie: Martin Scorsese, hrají: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Adam Sčoty, Kelli Garner, Alec Baldwin, Gwen Stefani, Ian Holm, Alan Alda, Willem Dafoe, Jude Law...

Ray

Biografický film Taylora Hackforda vypráví příběh slepého soulového a rhythmandbluesového pianisty a zpěváka Raye Charlese, jednoho z nejvýznamnějších interpretů druhé poloviny 20. století, který změnil podobu populární hudby. Ovlivnil jazz i country a stál u kolébky rock´n´rollu, soulu i funku. Je autorem známých písní I Got A Woman, What'd I Say či Georgia On My Mind.

Film však není barvotiskovým obrázkem o tom, jak černošský chlapec z Floridy, který v sedmi letech oslepl, dosáhl slávy, když přišel s osobitým pojetím hudby vycházejícím z gospelu a rhythmandblues. Ukazuje, jak jeho svobodná matka, která viděla jeho talent, musela bojovat s předsudky, a to jak vůči slepcům, tak i rasovými. Zachycuje i jeho závislost na drogách.

Ray, USA, 2004, 146 min., české titulky, režie: Taylor Hackford, hrají: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King...

Kousek nebe

Příběh filmu Kousek nebe vypráví o lásce, přátelství a soudržnosti, která pomáhala důstojně přežít v nejtěžších dobách. Ve zdech komunistického kriminálu 50. let se odehrává  příběh křehké lásky dvou mladých lidí. Přestože historické reálie by tomu mohly napovídat, není Kousek nebe polickým plakátem, ale v první řadě milostnou romancí, která ukazuje, že láska si najde cestu všude a i za těch nejdramatičtějších okolností.

Prudká povaha a neodbytný pocit vzdoru vůči všemu, co se děje kolem nás, přivedly Luboše na lavici obžalovaných. Výrok soudu je jednoznačný a trest dlouhý a těžký. Luboš však ani ve vězení nedokáže zkrotit svou lásku k jazzu a věčně sálající plamínek rebelství, který v sobě nosí.

Kousek nebe, ČR, 2005, 88 min., režie: Petr Nikolaev, hrají: Táňa Pauhofová, Jakub Doubrava, Petr Forman, Karel Zima, Zuzana Stivínová, Ondřej Vetchý, Pavel Zedníček, Pavel Landovský, Vladimír Javorský, Josef Somr...

Příliš dlouhé zásnuby

První světová válka se blíží ke svému závěru, ale největší bitva mladé francouzské dívky má teprve začít. Mathilda dostala zprávu, že její snoubenec Manech je jedním z pěti zraněných vojáků, kteří se kvůli armádní mašinérii nacházejí mezi francouzskými a německými liniemi a je vysoce pravděpodobné, že je mrtev. Mathilda však nechce přijmout skutečnost, že by svého milého již nikdy nespatřila a proto se vydává na nebezpečnou pouť zjistit, co s ním je. S pevnou vírou, neumdlévající nadějí a neoblomnou tvrdohlavostí se Mathilda blíží k závěru svého pátrání. Čím blíže je poznání osudu oněch pěti nešťastníků, tím hlouběji si uvědomuje hrůzy války a nezhojitelné rány na těle i duši těch, jichž se dotkla.

A Very Long Engagement, USA, 2004, 133 min české titulky, Režie: Jean-Pierre Jeunet, Hrají : Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Jean-Pierre Becker, Dominique Bettenfeld, Clovis Cornillac...

Hlas moře

Pravdivý životní příběh Španěla Ramona Sampedra, který 30 let vedl kampaň za právo na svou vlastní smrt. Po úrazu na moři je upoután na lůžko a jeho jediným přáním je důstojně ukončit svůj život. Jeho svět je však převrácen naruby příchodem dvou žen: Julie, právničky, která mu pomáhá v jeho úsilí legálně ukončit svůj život, což se považuje za vhodné; a Rose, žena z vesnice, která se ho snaží přesvědčit, že život za to stojí žít až do konce. Film režíroval skvělý španělský režisér Alejandro Amenábar (Ti druzí) a scénář spolu s ním napsal Mateo Gil - společně už napsali scénář k filmu Vanilkové nebe.

Mar Adentro, Španělsko, 2004, 125 min., české titulky, režie: Alejandro Amenábar, hrají: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueas...

Vodka Lemon

Arménská vesnička uprostřed zasněžených plání vypadá, jako by pro její kurdské obyvatele už nikdy nemělo nastat jaro a blahobyt. Po rozpadu Sovětského svazu zde zavládla nouze a chaos a zůstávají jen ti, kteří nemohou nebo nechtějí odejít...

Jedním z nich je i šedesátiletý Hamo Isko - nepotřebný, osamělý válečný veterán, schopný komunikovat jen na hřbitově s nedávno zemřelou manželkou Gulistan. Hamo pravidelně každý den potkává v poloprázdném autobuse na hřbitov vdovu Ninu, která prodává v kiosku lahve vodky, která má bůhvíproč jméno po citronech, i když chutná po hořkých mandlích. A tak se rodí naděje na nečekaném místě u lidí, u kterých by každý předpokládal jen zoufalství a rezignaci.

Vodka Lemon, Francie/ Arménie/ Švýcarsko/ Itálie,  2003, 84 min., české titulky, režie: Hinera Saleema, hrají: Romen Avinian, Lala Sarkissian, Ivan Franek, Ruzan Mesropyan, Zahal Karielachvili, Armen Marutyan, Astrik Avaguian...

Perly a svině

Snímek vypráví o čtveřici bratrů, kteří žijí spolu se svým otcem v zapadlém městě, kde provozují malý krámek s alkoholem a pochutinami. Když hlava rodiny pro tragické loupeži v obchodě skončí ve vězení, chlapci jsou bezmocní a ponecháni s dluhy. Situace se ještě více zkomplikuje, když se k nim přistěhuje i malá Saara, ze které se nakonec vyklube jejich nevlastní desetiletá sestra. Na uvítací párty chlapci zjistí, že Saara má nádherný hlas. To je dovede až k nápadu vychovat z ní novou pěveckou superstar a vyhrát tak značnou sumu peněz za první místo v soutěži.

Helmiä ja sikoja, Finsko, 2003, 113 min., české titulky, režie: Perttu Leppä, hrají: Minna Haapkylä, Antti Virmavirta, Taneli Mäkelä, Sakari Kuosmanen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám