Hlavní obsah

Filmové premiéry na 3. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru šest filmů. Určitě zajímavý je nový snímek Jima Jarmusche Zlomené květiny, dále vstupuje do kin romantická komedie Láska na inzerát, pohádka Anděl Páně, akční horor Doom, francouzský horor Noc s nabroušenou břitvou a životopisný snímek Toyen režiséra Jana Němce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Zlomené květiny

Americký nezávislý režisér Jim Jarmusch  natočil jednoduchý příběh o stárnoucím muži, který se snaží najít nové životní hodnoty.

Bill Murray hraje Dona Johnstona, klasického představitele muže, kterému je cizí dlouhodobý vztah a rodinný život. Vše se mění ve chvíli, kdy se z anonymního dopisu dozvídá, že je otcem syna, o kterém nevěděl. Na popud souseda považujícího se za detektiva amatéra, začne hledat ve své minulosti ženu, která by přicházela v úvahu, jako matka jeho dítěte. Setkává se postupně se všemi svými bývalými láskami, které už dávno vedou své vlastní šťastné, či zklamané životy.

Přestože Jarmusch používá klasickou vypravěčskou formu, což je strukturování děje do jednotlivých epizod, jsou Zlomené květiny určené pro širší diváckou obec. Je to dáno nejen hvězdným hereckým obsazením, ale také přitažlivým tématem filmu.

Broken Flowers, USA 2005, 105 min., české titulky, režie: Jim Jarmusch, hrají: Bill Murray, Jeffrey Wrightová, Sharon Stoneová, Jessica Langová, Tilda Swintonová...

Láska na inzerát

Hlavní hrdinka americké romantické komedie Sarah, je pětatřicetiletá čerstvě rozvedená učitelka. Její rodině se zdá, že je už dlouho sama a rozhodnou se jí najít muže. Její sestry Carol a Christine za ni vyplní profil na seznamovacím serveru a přidají inzerát se značkou: Musí milovat psy. Za nějakou dobu si Sarah projde sérií bizarních schůzek na inzerát, v úvahu však připadá jen stavitel lodí Jake. Jake by s ní rád byl, ale Sarah ho nepustí dál, než sama chce. Mezitím se v práci seznámí s nedávno rozvedeným  Bobem. Bob je okouzlující, uvolněný, prostě dokonalý. Není to však všechno příliš krásné, než aby to byla pravda?

Must Love Dogs, USA 2005, 98 min., české titulky, režie: Gary David Goldberg, hrají: Diane Laneová, John Cusack, Dermot Mulroney, Elizabeth Perkinsová, Christopher Plummer...

Anděl Páně

Česká filmová pohádka začíná na Štědrý den, kdy se v nebi chystají oslavy. Anděl Petronel však všem přípravy svou nešikovností kazí. Nakonec rozzlobí i Pána Boha.

Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jednoho hříšníka, jinak skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky a pokouší se najít hříšníka, kterého by napravil. Pomocí kouzelné čertovské mošny svého průvodce Uriáše napáchá spoustu škod a přivede do neštěstí půvabnou a laskavou služtičku Dorotku. Žádného hříšníka však nenapraví. Čas rychle utíká a už se blíží okamžik Petronelova pádu do pekel. Síla lidské lásky, pevná naděje a pomoc všech svatých však nakonec pomohou napravit vše, co Petronel pokazil...

Anděl páně, ČR 2005, 90 min., české znění, režie: Jiří Strach, hrají: Ivan Trojan, Jiří Bartoška, Klára Issová, Oldřich Navrátil, Josef Somr...

Doom

Předlohou k akčnímu hororu plnému tísnivé atmosféry, krvavých momentů a zvláštních efektů se stal třetí díl herní série počítačové hry Doom.

Vědecký tým, pracující na odlehlé základně na planetě Mars, začal na Zemi posílat čím dál nepříjemnější zprávy. Výsledky experimentů jsou zneklidňující, řady vědců záhadně řídnou, a tak vládě nezbývá, než základnu izolovat do nejpřísnější karantény. Na Mars vyšlou jednotku rychlého nasazení, která má za úkol zjistit, co se stalo a eliminovat jakoukoliv hrozbu. Výzkumnému týmu se totiž nekontrolovanými pokusy podařilo doslova otevřít brány do pekel, z nichž se vynořily davy hrůzostrašných monster, která slídí po chodbách základny a likvidují vše živé...

Doom, USA 2005, 100 min., české titulky, režie: Andrzej Bartkowiak, hrají: Carl Urban, The Rock, Rosamund Pike, Robert Russel..

Noc s nabroušenou břitvou

Horor Noc s nabroušenou břitvou producenta Luca Bessona je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Tento film se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let.

Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhodnou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život, nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Haute tension, Francie 2003, 91 min., české titulky, režie: Alexandre Aja, hrají: Cécile de Franceová, Mawenn, Philippe Nahon, Franck Khalfoun, Andrei Finti, Oana Pelleaová, Marco Claudiu Pascu...

Toyen

Film Toyen, založený na historických faktech a konkrétních uměleckých dílech, nepředstavuje životopisný příběh, ani dokument o tomto období a jeho umění. Film bude existovat zcela nezávisle jako originální umělecké dílo, které má vlastní svět a vlastní poetiku.

Významní představitelé surrealismu Toyen a Heisler nebyli nikdy v manželském svazku. Neměli děti. Spolu, jeden vedle druhého, vynalezli nové umělecké přístupy, poezii, koláž, fotografické techniky, reklamní artefakty. Důraz na nekompromisní agresivitu a bojovnost i něžných vizí, které vypadají jako počátek dnešní důležitosti vizuálna a video prezentací. Poezie a šok. Budeme hledat a zkoumat, jako tato dvojice (Heisler byl o 12 let mladší než Toyen, která jej přežila o 27 let), stále spolu, svázaní neviditelnou pupeční šňůrou tvorby a emoce. Přežije pouze síla jednotlivce!

Toyen, Česká republika 2005, 63 min., české znění, režie: Jan Němec, hrají: Zuzana Stivínová, Jan Budař, Tobiáš Jirous, Marek Bouda...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám