Hlavní obsah

Filmová akademie navrhla na evropské ceny Svěráka i Menzela

Prezídium České filmové a televizní akademie (ČFTA) doporučilo Evropské filmové akademii pro letošní ročník Evropských filmových cen čtyři české celovečerní snímky. Je to Menzelův přepis Hrabalovy prózy Obsluhoval jsem anglického krále, Sedláčkova Pravidla lži, Svěrákovy Vratné lahve a Tajnosti Elice Nellis, oznámil tajemník ČFTA Martin Šprinc.

Článek

Menzelův snímek se v kinech objevil koncem roku, získal čtyři České lvy a na kontě má přes 800 000 diváků. V soutěži festivalu Berlinale získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI a Jaromíru Šofrovi přisoudila porota Asociace českých kameramanů za tento snímek výroční cenu za rok 2006.

Pravidla lži režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka vyšel koncem května na DVD. Jeho producent Radim Procházka při té příležitosti řekl, že zatímco do českých kin přilákal jen asi 27 000 diváků, jistou má distribuci v Polsku, na Slovensku a v Bulharsku, vážný zájem projevily společnosti z Itálie, Maďarska a Estonska. Film, který nasbíral ceny filmové kritiky, Českého lva za nejlepší scénář, Kristiána 2006 za nejpozoruhodnější tvůrčí počin v hrané tvorbě, cenu filmových klubů za umělecky nejprůbojnější projekt a diváckou cenu z plzeňského festivalu Finále, bude uveden v soutěžní sekci Na východ od západu karlovarského festivalu.

Svěrákovy Vratné lahve jsou po šesti letech prvním českým titulem, který překročil hranici jednoho miliónu diváků v domácích kinech. Byl přijat do hlavní soutěže MFF v Karlových Varech. Režisér Jan Svěrák, který byl zároveň jeho producentem, produkoval i další projekt navržený prezidiem ČFTA na Evropskou filmovou cenu.

Je jím film Tajnosti režisérky a scenáristky Alice Nellis. Tento komorní příběh se zpěvačkou Ivou Bittovou v hlavní roli byl ještě před oficiální premiérou označován kritiky za vážného kandidáta na nejlepší film roku.

Evropské "Oscary" od roku 1988

Evropské filmové ceny budou letos uděleny 1. prosince v Berlíně už podvacáté. Loni do tohoto klání přihlásili čeští akademici Štěstí Bohdana Slámy, které se však do užší nominace nedostalo. To se v minulosti podařilo jen režiséru Sašu Gedeonovi za scénář k snímku Návrat idiota a filmu Babí léto Vladimíra Michálka.

Evropská filmová cena vznikla v roce 1988 podle vzoru amerického Oscara. Soška představuje dlouhovlasou krásku v šatech posetých "evropskými" hvězdami. Tato ocenění se střídavě udělují v Berlíně a v dalším významném evropském městě. Vloni to byla Varšava jako první metropole ve východní Evropě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám