Hlavní obsah

Filmfest navštíví Christian Petzold či herečka z Pádu Třetí říše

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival filmů z německy mluvících zemí Das Filmfest brzy vypukne v Praze (17. až 21. října). Přijedou i skutečné hvězdy - držitel Stříbrného medvěda z letošního Berlinale, režisér Christian Petzold, nebo skvělá herečka Corinna Harfouchová, kterou můžete znát z filmů Neviditelná, Pád Třetí říše nebo A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu, kde hrála Boženu Němcovou.

Foto: Smart Communication

Z filmu Co zbývá

Článek

"Slavnostní zahájení festivalu Das Filmfest v letošním roce patří filmu německého režiséra Hanse-Christiana Schmida Co zbývá (Was bleibt). U této příležitosti přijala pozvání do Prahy představitelka hlavní ženské role Corinna Harfouchová, jež je jednou z nejvýraznějších německých hereček silné generace berlínského divadla Deutsches Theater. Je výrazná jak v komediálních rolích, tak v dramatu, jak v komorních představeních, tak i na velkých scénách. Snímek Co zbývá byl uveden v soutěži na letošním Berlinale a získal hlavní cenu na Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern," sdělila za pořadatele Silvie Marková.

Režisér Christian Petzold zabodoval na Berlinale snímkem Barbara, který se vrací do doby těsně před pádem Berlínské zdi. A právě tento film, za který si vysloužil Stříbrného medvěda a je kandidátem v soutěži o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený celovečerní film, osobně uvede v kině Lucerna.

„Setkání s tímto mistrem perfektně inscenovaných, zádumčivých studií německé duše bude jistě patřit k vrcholným zážitkům festivalu,“ neskrývá své nadšení Simona Kopřivová z přípravného týmu Das Filmfestu. Díky festivalu se mohlo tuzemské publikum setkat s Petzoldovými předchozími snímky Jerichow a Yella.

Rakousko zastupuje třeba režisér Peter Payer, který osobně uvede psychologickou road movie Na sklonku dne (Am Ende des Tages). Film, ve kterém se pohoda letního odpoledne na výletě v tyrolských Alpách změní v brutální beznaděj, byl oceněn na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Liège cenou diváků. Peter Payer napsal také několik dílů seriálu Místo činu (Tatort).

Das Filmfest můžete navštívit v pražských kinech Lucerna a Atlas a brněnském kině Art. Více informací na www.dasfilmest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám