Hlavní obsah

Filmfest: Bruno Ganz z Pádu třetí říše i loutkový Vinnetou

Novinky, Stanislav Dvořák

Již 16. října opět začíná tradiční Das Filmfest. Pokloní se herecké legendě Bruno Ganzovi a ukáže třeba neznámou loutkovou verzi Vinnetoua. K tomu přidá další desítky německých, rakouských a švýcarských filmů. Das Filmfest letos nabídne nejbohatší program ve své historii a proběhne ve čtyřech městech – Praze, Brně, Plzni a Jihlavě.

Foto: DasFilmfest

Bruno Ganz jako Hitler

Článek

Švýcarský herec Bruno Ganz se nejvíc proslavil rolí Adolfa Hitlera ve filmu Pád třetí říše. V sekci Retrospektive: Bruno Ganz se objeví také kultovka Wima Wenderse Nebe nad Berlínem.

Zvláštní pocty se dočká i spisovatel Karl May, autor Vinnetoua a král příběhů z divokého západu, který mimochodem nikdy nebyl v Americe. Budou uvedeny čtyři snímky podle jeho předloh včetně dost zvláštního filmu Stopa vede ke Stříbrnému jezeru. Jde o loutkovou adaptaci Mayova románu Poklad na Stříbrném jezeře. Příběh byl lehce pozměněn, ale podstata zůstala. Přípravy na film trvaly velmi dlouho, východoněmečtí soudruzi si s ním vyhráli, vyrobili přes 90 loutek a 36 lokací. Byl bohužel uveden v roce 1989, kdy padala berlínská zeď a Vinnetou rudý gentleman už nikoho moc nezajímal.

Sekce Das Filmfest Spezial nabídne cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, Die Doku zase dokumenty, Shorts krátkometrážní filmy, Bio Junior dětské a sekce Tenkrát na Východě nabídne snímky k 30. výročí pádu Berlínské zdi.

V rámci Das Filmfest Spezial poběží komedie Love Machine následující tradici rakouského kabaretu i film o tom, jaké to je, když se vám pomalu hroutí život Půda pod nohama (Der Boden unter den Füßen), oceněný debut Melancholická dívka (Das melancholische Mädchen) nebo roadmovie 25km/h. Za pozornost stojí také silné mrazivé drama Běžec (Der Läufer). Chybět nebude ani nejnovější snímek Fatiha Akina U Zlaté rukavice (Der Goldene Handschuh).

Foto: Maurfilm

Fany a pes

„Obrovské emoce a citovou energii zažije divák v sekci Rebellion & Revolte například v citlivém dramatu L’Animale a v pestrém a vášnivém debutu Rozbij moje srdce (Zerschlag mein Herz) Alexandry Makarové. Program představí i německého oscarového kandidáta Narušitel systému (Systemsprenger) či drsný film o šikaně a o síle sociálních médií Plavání (Schwimmen). Komedie Zač nás trestáš? (Womit haben wir das verdient?) vypráví příběh ateistické feministky, lékařky Wandy, která spadne z oblak, když jí její pubertální dcera Nina sdělí, že se rozhodla přestoupit k islámu,“ popsala za pořadatele Lucie Čunderliková.

Až do dob minulého režimu zavede diváky animovaný snímek Fany a pes (Fritzi: Eine Wendewundergeschichte), který bude na festivalu uveden v předpremiéře, příběh o nenápadném osobním hrdinství Tichá revoluce (Das schweigende Klassenzimmer) či napínavý film Balón (Ballon) o odvážném pokusu o útěk na Západ s pomocí horkovzdušného balónu.

Milovníci dokumentů se v sekci Die Doku mohou těšit mimo jiné na tabu prolamující dokument Vagína (#Female pleasure), snímek o vztahu mezi lidmi a zvířaty Zvířata a jiní lidé (Tiere und andere Menschen) nebo hudební dokumenty Protože žiješ jen jednou – Die Toten Hosen (Weil du nur einmal lebst – Die Toten Hosen auf Tour) a Berlin Bouncer. Ukázku toho, jak funguje populismus a politika emocí v praxi, nabídne snímek Tuzemsko (Inland) o voličích extrémní pravice.

Podrobnosti najdete na dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám