Hlavní obsah

Filmaři vzkazují: Kina hrají, přijďte

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření, která zavedla vláda ČR v rámci nouzového stavu kvůli omezení šíření koronaviru, neobsahují pokyn k zavření kin. Ta jsou stejně jako dosud otevřená a hrají podle plánu. Jediným novým omezením je zákaz konzumace občerstvení v sálech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návštěvníci kina se musí chovat podle daných pravidel.

Článek

Avšak kavárny či bary, které jsou v provozu mimo sál a nezávisle na projekcích, se řídí pravidly pro restaurační zařízení. Při jejich dodržení jsou nadále otevřené.

Ustanovení o dodržení vzdálenosti dvou metrů se vztahuje na vzdálenost mezi účinkujícími osobami a diváky, nikoli na vzdálenost mezi sedícími diváky s rouškou mezi sebou.

„Kinosály dodržují hygienická pravidla už od května a z hlediska šíření viru jde podle nás o zcela bezpečné zóny,“ říká ředitel kinodistribuce Bontonfilmu Ondřej Kulhánek jménem ostatních distributorů i mnoha kinařů.

„Jsme rádi, že tuto skutečnost vláda ČR při vyhlašování omezení vzala v potaz. Člověk, který sedí ve standardním moderním kinosále s rouškou, dodržuje díky sedačkám přirozený distanc od ostatních ve všech směrech. Sály jsou díky klimatizaci nepřetržitě odvětrávány a vzduch z nich proudí ven. V lehké nadsázce bych řekl, že kinosál je z hlediska šíření viru bezpečná oáza,“ upřesňuje Kulhánek.

Ředitel sítě Cinestar Jan Bradáč k tomu dodává: „Nad rámec požadavků od příštího filmového týdne 8. října zajistí naše multikina prodej vstupenek s nastavenými rozestupy v jednotlivých řadách vedle sebe, dle kterých si každý divák bude moci vybrat, jaká místa mu vyhovují.“

Nic se nemění ani pro natáčení filmových a jiných audiovizuálních děl, roušky pro výkonné umělce nejsou povinné.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám