Hlavní obsah

Filmaři chystají stále více projektů. Není ale jisté, zda dorazí až do kin

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacítka připravovaných filmových projektů se představila na tradičním, již desátém ročníku Panelu připravovaných hraných a animovaných projektů na festivalu českých filmů Finále v Plzni. To ale nebyly zdaleka všechny projekty, které filmaři chystají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve středu se budou do filmu Lidice dotáčet scény z atentátu na Heydricha. Na snímku Karel Roden.

Článek

Podle Jany Černíkové z Českého filmového centra (ČFC), které je spolupořadatelem panelu, se počet připravovaných filmových projektů meziročně zvýšil o 35 procent, v česko-anglické brožuře, kterou ČFC vydává, jich je letos uvedeno čtyřiaosmdesát.

Z těch 84 projektů jich je 46 – tedy tradičně nejvíc – v první fázi, tedy ve vývoji. Ve výrobě jich je 23 a v postprodukci, před uvedením do kin, je v tuto chvíli patnáct filmů. Celkový počet 11 animovaných filmů zůstal stejný jako loni. Třetina filmů jsou debuty a další třetina mezinárodní koprodukce.

Některé projekty nakonec odumřely

Projekty však ještě neznamenají, že se všechny dostanou až na plátna kin, natož v dohledné době. Některé projekty se v Plzni v různých fázích vývoje představovaly léta, a nakonec „odumřely“, jiné byly dokončeny až za několik let.

Letos se tak představila například černá komedie Jana Švankmajera Hmyz, která by se měla dostat do distribuce v roce 2015. Mezi projekty, které jsou již ve výrobě, byl představen Kovář z podlesí režiséra Pavla Göbla, což je pohádka, která kombinuje herce, klasické loutky a 3D animaci, dále 3D trikový fantasy film Poslední z Aporveru režiséra Tomáše Krejčího či historický velkofilm Lidice režiséra Petra Nikolaeva.

Mezi hranými filmy ve vývoji se představila například retrokomedie ČSFR (Česko-slovenská filmová romance) Jakuba Sommera. Ten prezentoval také další filmový „polomuzikál“ RAP.orter s hudbou a texty absolventa scenáristiky FAMU Ondřeje Ládka, známého pod pseudonymem Xindl X. Představil se i režijní debut Jana Bártka Příšerky a detektivové.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukázka z filmu Lidice je na internetu

Na světě jsou první záběry z několik let očekávaného historického velkofilmu Lidice. Premiéra je plánována na 9. června 2011.

Gott odmítl píseň pro Lidice. Nahradila ho Bílá

Nejočekávanější film letošního roku Lidice, který pojednává o vyhlazení středočeské vesničky nacisty v roce 1942, už má ústřední píseň. Song Slunce bylo krásné...

Výběr článků

Načítám