Hlavní obsah

Film podle Salmana Rushdieho se v Indii bojí uvést

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmová verze slavného románu Děti půlnoci Salmana Rushdieho má mezinárodní ambice, režisérka Dípa Mehta se ale bojí, že nebude uveden v zemi, které se nejvíce týká - v miliardové Indii.

Foto: Profimedia.cz

Rushdiemu muslimové dlouho vyhrožovali smrtí kvůli knize Satanské verše.

Článek

Režisérka řekla listu The Hindustan Times, že film, který se v Indii odehrává, ještě pořád nemá v zemi distributora. Neexistuje žádný oficiální zákaz, ale distributoři se už předem bojí, že způsobí poprask, protože Rushdie je dost kontroverzní osobností. Podle režisérky by byla škoda, kdyby "nejistí politici připravili lidi v Indii o příležitost udělat si vlastní názor."

Film už byl uveden například na festivale v kanadském Torontu a chystají se premiéry v  dalších zemích. "Salman často říkával, že ta knížka je jeho milostný dopis Indii. Myslím, že film odráží tu lásku," dodala režisérka.

List The Hindustan Times naznačuje, že distributoři se do uvedení filmu nehrnou kvůli kritice, kterou Rushdie směřoval proti bývalé indické premiérce Indíře Gándhíové. Tuto mocnou rodinu si málokdo dovolí znepřátelit. Právě teď totiž vládne další její členka Sonia Gándhíová.

Polotajné natáčení 

Dílo Salmana Rushdieho navíc vždy provokovalo fanatiky všeho druhu. Filmová adaptace románu Děti půlnoci se proto netočila v Indii, musela vzniknout polotajně na poklidnější Srí Lance.

Írán si pak oficiálně stěžoval srílanské vládě, že dovolila film točit. Produkce byla pozastavena, ale srílanský prezident Mahinda Radžapaksa ji znovu povolil. Režisérka Dípa Mehta uvedla, že si poklidnou Srí Lanku vybrala právě kvůli obavám z protestů radikálních náboženských skupin v Indii, nemluvě o Pákistánu.

Navzdory geografické blízkosti je ostrovní Srí lanka jiná než Indie. Na Srí Lance žije pouhých 20 miliónů lidí a asi 70 % obyvatelstva tvoří buddhisté. Muslimů je velmi málo, zatímco v Indii převládají hinduisté a muslimové. Města na Srí Lance překvapují západní turisty pořádkem a ve srovnání s chaotickou Indií i nezvyklým klidem a nízkou kriminalitou. Na Srí Lance také neexistují žebrající děti.

Před natáčením však museli členové štábu podepsat tajné smlouvy a chovat se nenápadně. "Opravdu jsme ten film chtěli udělat a cena za to bylo mlčení," svěřila se Mehta žijící dlouhodobě v Kanadě listu Globe. Naznačila, že oba mají své problémy. "Rushdie má muslimy a já mám zase hinduisty."

Muslimská menšina na ostrově sice podle BBC vyjádřila znepokojení, ale k ničemu nedošlo. Většina z nich vůbec nevěděla, že tam film vzniká.

Román Děti půlnoci vypráví příběh tří generací indické rodiny, jejichž životy prolínají moderní dějiny Indie od roku 1910 do roku 1976. Blíží se magickému realismu a je považován za jedno z největších děl 20. století. Roku 1993 dostala kniha cenu "Booker of Bookers" - ocenění za nejlepší román za 25 let existence Bookerovy ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám