Hlavní obsah

Film o únosu syna slovenského prezidenta ohrožují právní spory

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film o únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče nelze natočit podle původního scénáře, protože tvůrcům hrozily právní spory. Důvodem je amnestie, kterou udělil tehdejší premiér a zastupující prezident Vladimír Mečiar.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kvůli amnestii Vladimíra Mečiara jsou pachatelé z právního hlediska jsou nevinní.

Článek

Deník Sme uvedl, že kvůli obavám z vlivných lidí odstoupil z projektu také hlavní sponzor. Film s pracovním názvem Žij a nech žít tak bude natočen jinak, než se únos ve skutečnosti odehrál. Film bude točit jiná režisérka, bude mít nový příběh, nové obsazení a nový štáb.

Podle původního scénáře už byla natočena scéna samotného únosu, který se reálně odehrál 31. srpna 1995. U obce Svätý Jur tehdy zablokovalo maskované komando vůz Michala Kováče mladšího. Prezidentova syna přinutili přesednout do druhého vozu, zmlátili ho, nalili do něj lahev alkoholu a převezli přes hranice do rakouského města Hainburg. Anonym následně oznámil rakouské policii, že v odstaveném voze je muž, na něhož je vydaný mezinárodní zatykač.

Pachatelé nebyli vypátráni

Cílem akce byla diskreditace prezidenta Kováče. Vztahy mezi premiérem Mečiarem a prezidentem Kováčem byly v té době na bodě mrazu. Kováč totiž nesouhlasil s autoritářským způsobem Mečiarova vládnutí. Z únosu byla proto podezřelá Slovenská informační služba vedená Ivanem Lexou. Po odchodu Kováče z funkce nebyl zvolen jeho nástupce a premiér Mečiar jako zastupující prezident mohl na únos udělit amnestii. Pachatelé nikdy nebyli vypátráni ani potrestáni a z právního hlediska jsou nevinní.

Právníci proto filmařům poradili, aby příběh zasadili do jiného času a prostředí. Filmaři však neposlechli a začali natáčet v dobovém prostředí. „Po sestřihu scén jsme zjistili, že právní posudky nás opravdu natolik limitují, že příběh přestal mít smysl ve významu, v jakém jsme ho chtěli původně natočit,“ říká producent Milan Stráňava.

Od projektu odstoupil finanční partner, protože příběh se dotýká ještě žijících vlivných lidí. Producent dostal nabídku na odkoupení celého projektu. „Vypadalo to spíš jako lukrativní finanční nabídka, než že by za tím měl být nějaký jiný záměr,“ uvedl Stráňava.

Filmaři se nakonec rozhodli změnit scénář, štáb i herce. Mečiara označovaného ve filmu jako „vůdce” hraje Maroš Kramár. Film se bude odehrávat v současnosti a premiéra by se měla konat na jaře 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám