Hlavní obsah

Film El Mariachi se vrací bez kouzla

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísloví praví, že podruhé do téže řeky vstoupit nelze. Pokračování je stále potvrzují: vstoupit lze sice kamkoliv mnohokrát, ale táž řeka to není nikdy a jen výjimky potvrzují pravidlo, že podruhé, potřetí i popáté to bývá čím dál slabší. Film Kdysi dávno v Mexiku Roberta Rodrigueze takovou výjimkou není.

Foto: Robert Rohál

Herec Tomáš Valík začal už před časem fotografovat i psát.

Článek

První z Rodriguezovy série, El Mariachi, stál 7 000 dolarů a stal se takovým hitem, že na druhý, Desperado, dostal tvůrce 3 milióny, což pořád není skoro nic a znovu to byl úspěch. Kdysi dávno v Mexiku stál 30 miliónů dolarů, což sice také není ještě závratná suma, ale film je přesto z těch tří nejslabší.

Osamělý muzikant El Mariachi (Antonio Banderas), v jehož kytarovém pouzdře dřímá zabijácká výbava připravená k použití, se vrací. Tentokrát v příběhu, do nějž je vedle zákeřného bosse Barilla (Willem Dafoe), který chce zabít mexického prezidenta, zapleten také zkorumpovaný agent CIA Sands (Johnny Depp), který hodlá tento plán překazit. K tomu najme právě El Mariachiho a vytrhne ho tak z osamělosti a zádumčivého drnkání na kytaru, do něhož se uchýlil po tragické smrti své ženy Caroline (Salma Hayeková) a dcerky.

Komplikovaný děj

Děj ale bohužel není jen takhle jednoduchý. Procházejí jím ještě další postavy ve vedlejších zápletkách natolik nepřehledných, že nakonec může být divák stejně rád, že se zorientuje aspoň v té základní.

A fakt, že Caroline byla zavražděna před začátkem filmu, takže se na plátno vrací jen ve vzpomínkách El Mariachiho, film rozbíjí ještě víc. (Ačkoliv dlužno přiznat, že právě v těchto záběrech je vedle nesporného půvabu Hayekové také několik dost dobrých akčních nápadů.)

Pocta vzorům bez přesahu

Robert Rodriguez chtěl film Kdysi dávno v Mexiku natočit jako poctu těm, které v mládí miloval a přivedly ho k vlastní tvorbě. Už jen vazba na název slavného spaghetti westernu Tenkrát na Západě je nepřehlédnutelná. A Rodriguez si také celý film dokonale užil: je podepsán jako autor scénáře, režisér, kameraman, hlavní výtvarník, střihač a autor hudby. K Banderasovi a Hayekové se mu podařilo rozšířit hvězdné obsazení o další herce v čele s Johnnym Deppem, který docela vtipně napsanou postavu agenta Sandse (s pozoruhodnou zálibou ve vraždění vynikajících mexických kuchařů) zahrál s jistotou a morbidním půvabem.

Přesto ale Rodriguez tentokrát bohužel nenatočil víc než slušný akční film, velmi standardní, bez onoho okouzlujícího přesahu, jímž oplýval Desperado, o El Mariachim nemluvě.

Kdysi dávno v Mexiku

Kdysi dávno v MexikuUSA 2003

Režie, Scénář, Kamera, Hudba, Střih: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Salma Hayeková, Johnny Depp, Willem Dafoe, Mickey Rourke, Eva Mendes a další

Reklama

Výběr článků

Načítám