Hlavní obsah

Film Avengers: Endgame měnil tabulku nejvýdělečnějších filmů

Právo, Jaroslav Špulák

Americký filmový magazín Variety představil nejlépe vydělávající filmy roku 2019. Vítězem se stal snímek Avengers: Endgame, který nejenže vydělal od svého uvedení do kin nejvíce peněz, ale podařilo se mu v žebříčku nejvýdělečnějších filmů sesadit dlouhou dobu vedoucího Avatara.

Foto: ČTK

Herci Robert Downey Jr. a Bradley Cooper při dubnové premiéře filmu Avengers: Endgame.

Článek

Snímek Avengers: Endgame, který natočili američtí bratři Anthony a Joe Russovi a hlavní roli v něm ztvárnil Robert Downey Jr., měl za oceánem premiéru 26. dubna, v České republice o den dříve.

Vyvrcholení série o týmu superhrdinů vydavatelství Marvel Comics po premiéře překonalo veškeré finanční rekordy pro první promítací víkend. Jen ve Spojených státech lidé na vstupném do kin zaplatili 357 milionů dolarů (asi 8,2 miliardy Kč), což bylo o milion dolarů více, než byly náklady na výrobu snímku.

A 21. července 2019 se stal film nejvýdělečnějším v historii. Ten den si na konto zapsal 2,79 miliardy dolarů (asi 63,5 mld. korun) a předstihl snímek Avatar režiséra Jamese Camerona z roku 2009, který celosvětově utržil 2,789 miliardy dolarů (téměř 64,5 miliardy korun). Dodejme, že srovnání vybraného vstupného v absolutních číslech má své nedostatky, protože nebere v potaz inflaci ani vzrůstající ceny lístků do kina. Film Avengers: Endgame dosud vydělal 2,798 miliardy dolarů (64,35 mld. Kč).

Na druhém místě mezi ekonomicky nejvýnosnějšími snímky roku 2019 skončil Lví král. Za oceánem měl premiéru 19. července, u nás o den dříve. Hlavním lvím hrdinům v něm propůjčily hlasy například zpěvačka Beyoncé nebo herec Donald Glover. Snímek od studia Disney režíroval Jon Favreau, jenž stojí mimo jiné za zfilmovanou Knihou džunglí.

Foto: Walt Disney Pictures

Z filmu Lví král.

Realisticky animovaný remake stejnojmenného filmu z roku 1994 utržil v kinech už za tři týdny po uvedení miliardu dolarů (asi 23 mld. korun). Pořízení filmu přišlo na 260 milionu dolarů (asi 5,98 mld. korun) a aktuálně je v žebříčku nejvýdělečnějších filmů světa na sedmém místě s příjmem 1,652 miliardy dolarů (asi 38 mld. Kč). V letošním roce byl druhý nejúspěšnější.

Do klubu letošních snímků, které překročily v zisku miliardu dolarů, se dostal ještě Joker. Stál 55 milionu dolarů (asi 1,27 mld. Kč) a aktuálně vydělal 1,6 miliardy dolarů (asi 36,8 mld. Kč). Snímek amerického režiséra Todda Philipse uspěl již v září na filmovém festivalu v italských Benátkách, kde získal Zlatého lva. Premiéru měl v Americe 4. října, u nás den předtím. Vypráví o zrození odvěkého rivala komiksového hrdiny Batmana a stojí na skvělém hereckém výkonu Joaquina Phoenixe.

Foto: Vertical Ent.

Z filmu Joker.

V žebříčku nejvýdělečnějších snímků je momentálně na třiatřicáté příčce a lze předpokládat, že si v následujících týdnech polepší. Již 5. ledna se také ukáže, zda uspěje v klání o Zlaté glóby. Zatímco Lví král má nominaci mezi animovanými filmy a Avengers: Endgame v hlavních kategoriích v nominacích neuspěl, Joker je má na nejlepší film, nejlepšího herce i režii.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám