Hlavní obsah

Film 2017: Hodně komedií, přesto je z něj smutno

Právo, Věra Míšková

Pohlédne-li člověk před udílením všech filmových cen na přehled loňské domácí filmové tvorby, je zřejmé, že zejména v kategorii hrané tvorby se bude jak filmovým kritikům (Ceny české filmové kritiky se budou udílet 27. ledna), tak členům České filmové a televizní akademie (Český lev ohlásí výsledky hlasování 10. března) vybírat těžko.

Foto: Falcon

Wind River vyhrál Diváckou cenu Práva na MFF Karlovy Vary a Jeremy Renner osobně cenu převzal.

Článek

Mezi těmi, které se již některých ocenění dočkaly, je například Křižáček Václava Kadrnky. Vyhrál Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, ale s diváky v kinech se příliš nepotkal a ani domácí kritika ho nijak nadšeně nepřijala.

Úspěšná byla Bába z ledu Bohdana Slámy, která zaznamenala jak vlídné přijetí kritikou, tak diváky a ČFTA ji vyslala ucházet se o oscarovou nominaci, což se ovšem nepodařilo.

Po debutu Díra u Hanušovic natočil Miroslav Krobot druhý velmi dobrý film Kvarteto. Svou úroveň si udržel nový film Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos, byť úspěchu jejich předchozích filmů nedosáhl.

Daleko více však bylo letos zklamání z očekávaných děl. Především trilogie Zahradnictví dua Petr Jarchovský - Jan Hřebejk zdaleka nenaplnila ambice, které zřejmě měli především ti, kdo na tak rozsáhlý projekt přidělili peníze. Příliš velké sousto si ukousl a nezvládl David Mrnka, který natočil film Milada, a propadlo i 8 hlav šílenství Marty Novákové.

Na první pohled je tu sice množství komedií nebo alespoň filmů, které za ně jejich tvůrci vydávají. Žádná z nich se však nesetkala s takovým diváckým přijetím, aby to stálo za vynaložené prostředky.

Špunti na vodě se marně snaží těžit z komedie S tebou mě baví svět, Hurvínek a kouzelné muzeum z populárních loutek, sled hloupých výjevů tvoří Špindl a tak by se dalo pokračovat k filmům Přání k mání, Muzzikanti, Všechno nebo nic... Zdá se, že právě nejpopulárnější a velmi tradiční český žánr komedie se stal tím nejsmutnějším v úhoru současné domácí tvorby.

Lépe se dařilo dokumentaristům, byť velmi mnoho jejich filmů ocení spíše diváci u obrazovek než v kině. Nicméně tituly jako Nechte zpívat Mišíka, Červená, Strnadovi, Sbohem děcáku i několik dalších rozhodně dělají čest české dokumentární tvorbě.

Tradičně lépe než vlastní filmové tvorbě se daří festivalům a přehlídkám v čele s karlovarským festivalem. Jeho hlavní soutěž měla letos výbornou úroveň a festival opět přivítal i skvělé hosty, jakými byli herci Casey Affleck, Jeremy Renner, Uma Thurmanová, režisér Ken Loach a další.

Diváci vítají i další velké přehlídky s programem, který je alternativou i doplněním běžné distribuce ať je to Febiofest, Festival francouzských filmů, Dny evropského filmu, vesměs akce, které se z Prahy rozbíhají do většího počtu měst.

Rok 2017 přinesl bohužel i smutné chvíle, kdy jsme se loučili především s velkými hereckými osobnostmi - ikonou několika generací Janem Třískou, skvělou Květou Fialovou či jedním z velkých bardů Vladimírem Brabcem. Odešli také Jean Rochefort, John Hurt, Rance Howard, Paolo Villaggio, Roger Moore, Robert Guillaume, John Heard či Mireille Darcová.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Top 5 filmů v našich kinech podle Věry Míškové

1. Wind River

2. Místo u moře

3. Naprostí cizinci

4. Po strništi bos

5. Kvarteto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám