Hlavní obsah

FFFILM za plotem

Novinky, František Fuka

Ve čtvrtek se dostávají do našich kin dva extrémně rozdílné filmy: Jeden z nich je veselý, barevný, se zvířátky, honičkami a výbuchy. Druhý je depresivní, osudový, a samozřejmě o lásce. Ale vlastně... Ten se zvířátky je taky o lásce. O lásce k jídlu.

Článek

"Over the Hedge" byl původně comicsový strip o zvířátkách z lesa, která se smiřují se svým novým životem poté, co všude kolem nich vyrostlo předměstí. Takže se zvířátka naučila krást lidem jídlo, používat jejich televize a počítače a stali se z nich konzumenti. Původní postavičky vypadají takhle a jednotlivé stripy si můžete on-line číst zde. Tvůrci stripu na zvířátkách satiricky ukazují, co všechno je divné a špatné na naší konzumní společnosti.

Už samotná představa, že velké studio natočí podle "Over the Hedge" animovaný rodinný film za desítky miliónů dolarů, musela fanouškům comicsu připadat poněkud zvrácená. Nicméně se to stalo, postavičky ve filmu vypadají takhle a výsledek kupodivu není špatný!

Hlavním hrdinou filmu Za plotem je mýval RJ (v originále Bruce Willis), který je celkem parchant a živí se tím, že krade potraviny jednak lidem a jednak ostatním zvířatům. Neúspěšně se pokusí okrást medvěda mývalovraha, omylem mu zničí všechny zásoby a dostane od něj ultimátum: Buď musí během několika dnů všechny zásoby opět sehnat (tj. ukrást lidem), nebo bude sežrán.

RJ to sám zvládnout nemůže a tak se rozhodne využít důvěřivá zvířátka, která žijí v malém kousku lesa mezi předměstskými domy. Chce jim ukázat, jaké super věci se válejí v lidských popelnicích a domech, nechat je shromáždit zásoby a pak pro ně poslat medvěda. Zvířátka mu na to skočí, protože jsou hodná a důvěřivá a RJ se stane jejich hrdinou a novým vůdcem (namísto jejich dosavadního bosse, želváka Verna, který jako jediný tuší nějakou čertovinu).

I když se značná část děje nese v duchu "zábava pro nejmenší dětičky" (tj. zvířátka před někým utíkají, skáčou, zakopávají, něco na ně padá, něco vybuchuje), je ve filmu překvapivě dost inteligentního humoru (přičemž "překvapivě dost" znamená "mnohem víc, než by se zdálo z jeho infantilních trailerů"). Některé scény jsou vypointovány opravdu skvěle a vybavilo se mi při nich, jak rád jsem se desektrát znovu a znovu díval na prvního Shreka.

Bohužel, těch vtipů není zase tolik a především jsou exkluzivně dospělácké - takže je děti chápat nebudou a budou se divit, proč se tatínkové smějí. Snad proto jsou některé z nich v české dabingu "zdebilněny": Například když vačičák simuluje infarkt, těsně před "smrtí" uvidí na trávníku růžový keř a řekne "Rosebud". V českém znění řekne "Umírám". Výsledek tedy není pro dospělé nic úžasného, ale za skouknutí stojí (a jak už jsem psal, nedejte na ty upoutávky - film je lepší, než by se z nich zdálo).

A ještě jedna věc pro překladatele mezi vámi: V našich kinech visí k Za plotem tyto speciální plakáty - nad portrétem samice skunka je na nich napsáno "Pan bourák".

A od animovaných zvířátek rychle někam jinam, konkrétně do deprese. Tedy do hospodářské deprese v Los Angeles ve 30. letech minulého století, kdy se odehrává film Zeptej se prachu s Colinem Farrellem a Salmou Hayekovou (a Donaldem Sutherlandem).

Film Zeptej se prachu je "noir love story", což znamená, že má dusnou atmosféru jako Čínská čtvrť, ovšem nevyskytují se v ní žádní gangsteři - jde jen o osudový vztah nezkušeného chudého italskoamerického spisovatele a mexické číšnice, jejichž původní nenávist samozřejmě přeroste v něco úplně jiného.

Musím se přiznat, že jsem tento film chtěl původně zcela vypustit a ignorovat ho, protože tento žánr je mi poměrně cizí a film v amerických kinech prošuměl bez většího zájmu. Nakonec jsem ale byl velmi příjemně překvapen! Film nejen výborně navozuje atmosféru starého Los Angeles (přestože se natáčelo v Africe!), ale také je zrežírován a nafilmován stylem, jakým se točilo před 70 a více lety.

To znamená, že uslyšíme spoustu monologů hlavního hrdiny, poznáme nikoliv jednu, ale hned dvě femme fatale (femmes fatales?) a všichni jsou brutálně zmítáni svými city. Teď si z toho dělám trochu legraci, ale vlastně se mi velice líbilo, že se filmaři odvážili naprosto seriózně předložit dnešnímu divákovi takovýhle film. Vlastně jsem se u tohoto dramatu nakonec bavil podstatně lépe než třeba u Mazaného Filipa (který měl být komedie) - ale nesmál jsem se tvůrcům. Bavil jsem se tím, jak to hezky šlape i dneska a vzpomínal na ty doby, kdy chlapi byli rozervaní, ženy osudové a z plátna zněly vnitřní hlasy hrdinů.

A věřte mi, že pokud jsou vaše polovičky aspoň trochu vysazeny na červenou knihovnu, budou ze Zeptej se prachu nadšeny. Vlastně bych byl docela rád, kdyby tenhle film Roberta Townea utržil víc peněz, než třeba Za plotem, ale to se v žádném případě nestane. Svět není spravedlivý.

Ve zkratce...

Již brzy se v našich kinech objeví Auta a ke stažení už je trailer na následující film Pixaru, Ratatouille.

Režisér Uwe Boll je zřejmě už stejný blázen jako Jiří Pomeje, protože filmové kritiky vyzývá, aby se s ním utkali v boxu (a ještě jim, na rozdíl od Pomejeho, zaplatí ubytování ve Vancouveru).

Hollywoodští autocenzoři jsou taky pořádní blázni. Pusťte si tuhle upoutávku a dobře se podívejte na záběr, který začíná v 98. sekundě: Owen Wilson vyběhne z baráku skoro nahý, před rozkrokem si drží nějaký malý polštářek a pod ním má digitálně přidělaný ještě jeden větší, aby tento trailer nenarušoval mravní vývoj mládeže!

A na závěr: Lekce angličtiny!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Impossible 3

Psát na internet o filmech má jednu podstatnou výhodu: Můžete stihnout napsat recenzi i v případě, že se první novinářská projekce koná dva dny před premiérou,...

FFFILM: Lemra líná, co peří má

Z psychopatického nesmyslného nadpisu jste si možná odvodili, že na tom psychicky nejsem právě nejlépe. Jak by bylo vám, kdybyste viděli hodně špatný film,...

FFFILM dešifruje mistra Leonarda

Tento čtvrtek se v našich kinech dočkáme jediné premiéry: Filmové adaptace superúspěšné knihy Šifra mistra Leonarda s hvězdným obsazením, velkým rozpočtem...

Výběr článků

Načítám