Hlavní obsah

FFFILM: Lemra líná, co peří má

Novinky, František Fuka

Z psychopatického nesmyslného nadpisu jste si možná odvodili, že na tom psychicky nejsem právě nejlépe. Jak by bylo vám, kdybyste viděli hodně špatný film, u kterého byste ani netušili, co znamená jeho název? A kdybyste museli vidět animovaný film, který vykrádá jiný animovaný film, ale vykrádá ho špatně?

Článek

Přemýšlím, jak moc se mám rozepisovat o filmu s názvem "Lemra líná" (v originále "Failure to Launch"), u kterého nechápu ani český název, natož závažnější věci, které s ním souvisejí. Žil jsem v domnění, že "lemro" je mírná česká nadávka, něco jako "blbec". Pokud se tedy film jmenuje "Lemra líná", očekával bych, že v něm bude více než jeden "líný blbec" ("lemro líné"), ovšem nevšiml jsem si v něm nikoho, kdo by byl líný nebo hloupý. Kromě toho ve filmu nikdo nelíná.

Jako další nepochopitelná (a to už je samozřejmě subjektivnější) věc mi přišel záměr natočit romantickou komedii s Matthewem McConaugheyem a Sarah Jessicou Parkerovou v hlavních rolích. Mezi těmi dvěma nevidím ani náznak jakéhokoliv romantického jiskření.

A konečně nejnepochopitelnější mi přijde námět filmu: McConaughey hraje úspěšného 35letého muže, který není hloupý, není chudý, není zlý, ale bydlí u rodičů (kteří nejsou hloupí, chudí, ani zlí) a všichni si spolu celkem dobře rozumí. Rodiče z nějakého naprosto bizarního důvodu dojdou k názoru, že nejlepší bude na syna tajně poštvat placenou profesionálku (Parkerová), živící se tím, že vždycky někoho svede, pak mu zlomí srdce a tím způsobí, že přestane žít s rodiči. A přitom si rodiče říkají, že toto je lepší řešení, než (milovanému) synovi prostě slušně říct, že už u nich nemá bydlet.

Takže: McConaughey je velmi sympatický, rozumný, inteligentní chlapík, se kterým začne manipulovat zákeřná svině Parkerová, které za to platí McConaugheyovi milující (nemyšleno ironicky!) rodiče. To mi hlava nebere. Po hodině filmu hrdina odhalí pravdu, zcela logicky se na Parkerovou naštve a už ji v životě nechce vidět. Ovšem následuje ještě 30 minut, během kterých se hrdinové (zcela nepochopitelně a nesmyslně) musejí znovu dát dohromady.

Film Lemra líná velice připomíná špatnou komedii Jak ztratit kluka v 10 dnech (nejen tím, že v ní také hrál McConaughey), ale je ještě horší. Vedl jsem poměrně rozsáhlou debatu s šéfredaktorkou Cinemy, ve které jsme se hádali, jestli je horší film Lemra líná nebo Děsnej doják (v době, kdy já neviděl Lemra a ona Doják!). Teď musím konstatovat, že Lemra jsou lepší. Asi jako jsou spalničky lepší než syfilis.

Také nový film od Disneyho, nazvaný Divočina, se "provinil" stejně jako Lemra: Je to X-tý odvar toho, co už tady nesčíslněkrát bylo, a navíc špatný odvar. Vypráví o zvířatech z newyorské zoo (mimo jiné lev a žirafa), která uprchnou z ohrad a vydávají se nejdříve do New Yorku a posléze lodí na pustý ostrov, kde objevují divočinu, na kterou nejsou připravena.

Teď chvíli počkám, jestli vám námět této počítačové podívané náhodou něco nepřipomíná...

Ano, je to totéž jako Madagaskar, vyhráváte 300 bodů!

Abychom byli spravedliví: Skutečnost je údajně taková, že na Divočině se začalo pracovat dřív a naopak DreamWorks ukradli námět Disneymu a natočili svůj film jako první. I pokud to tak je, nemění to nic na skutečnosti, že Divočina je ještě o dost horší, než vlastně-nic-moc-extra Madagaskar.

Může to být jen teorie, ale připadá mi, že z Divočiny doslova čiší panická hrůza tvůrců, kteří se snažili za každou cenu v průběhu natáčení film doupravit tak, aby se co nejméně podobal Madagaskaru a aby se v něm hlavně proboha pořád něco legračního dělo. Díky tomu většina zvířecích postav zcela ztrácí motivaci a chovají se v každý okamžik filmu úplně jinak, jak si scenáristé zrovna zamanuli, a většinou nesmyslně (a tím nemyslím nesmysly typu "lev a had umějí mluvit a řídit loď"). Mnohé postavy se ve filmu jen krátce mihnou, aby pronesly něco, co má být vtipné (a většinou není). I z čistě technické stránky působí Divočina zvláštně nesourodě, jako by každé to zvíře navrhoval jiný výtvarník do jiného filmu.

A nakonec začnou všechna zvířátka tancovat. Nejmenším dětem se to všechno možná bude líbit. Ale proč na to chodit, když jsou jiné filmy (například všechny od Pixaru), které se kromě nejmenších dětí budou líbit také vám?

Nejkvalitnější film týdne (z těch, které jsem viděl) je nakonec remake klasického hororu Hory mají oči, zabývající se ožehavým nadčasovým tématem "radioaktivní mutanti versus nic netušící rodina v poušti". Je mi na něm velice sympatické, že je natočený jako kdyby se psal rok 1985, předkládá nám téměř hodinu napětí a očekávání a teprve pak spouští všechno to brutální maso (ovšem za použití filmařských vymožeností roku 2006). Nesnaží se podbízet teenagerům a je to prostě správný hardcore krvavý horor pro dospělé.

Ale nebudu se zde opakovat - tady bude záhy moje recenze pro Cinemu. Což berte jako nenápadné upozornění, že časopis Cinema má opět fungující internetové stránky.

Premiéry týdne

Historický milostný příběh Nová Francie a drama na ropné plošině Tajemství slov jsem bohužel neviděl.

Ve zkratce...

Produkční společnost Legendary Pictures (Batman začíná, Superman se vrací) natočí filmovou adaptaci slavné série videoher Warcraft. Zatím není známo vůbec nic o režisérovi nebo obsazení.

George Lucas se chystá vydat původní Star Wars trilogii na DVD v původní podobě - tj. bez úvodního titulku "Epizoda IV", bez digitálních oprav, prostě přesně tak, jak byly všechny tři filmy úplně poprvé promítány v kinech.

Bratři Weinsteinové chtějí produkovat celovečerní remake kultovního seriálu Knight Rider (ano, toho s Hasselhofem) podle scénáře tvůrce původního seriálu. Film má být temnější, ale přístupný mládeži...??? Copak někdo z dnešní mládeže může být fanoušek Knight Ridera?!?

Zajímavý názor na film Dobrou noc a hodně štěstí. Všimněte si, že píšu "zajímavý názor", nikoliv "názor, se kterým se ztotožňuji".

Autor Bittorrentu se dohodl s Warner Bros., že jejich filmy budou distribuovány jako downloady pomocí právě tohoto geniálního systému. Tiskové prohlášení neobsahuje technické detaily, takže se nabízí mnoho otázek. Že by Warneři distribuovali relativně nové filmy (jako zmiňovanou Mrtvou nevěstu nebo posledního Harryho Pottera) zdarma? To těžko. Že by se k trackeru dalo připojit pouze pomocí unikátního hesla? To těžko, protože stažený soubor by pak mohl každý sdílet zdarma se všemi. Že by si každý divák zaplatil svou, speciálně zakódovanou verzi? To by pak vyžadovalo existenci zcela jiného klientského softwaru, kterému už by se těžko dalo říkat "Bittorrent". Uvidíme "v létě 2006".

A na závěr něco z nové řady Akt X.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Voda, mlha a led

Zatímco voda v korytech našich řek stoupá, k americkému pobřeží se valí MLHA. A musím vám říct, že i když Vltava ještě o nějaký ten metr stoupne, pořád to bude...

FFFILM především o starších ženách

Dvě starší a jedna mladičká žena, všechny velmi sexy. Co víc si od tří premiér tohoto týdne přát? Snad jen trochu toho filmového umění ve čtvrté premiéře....

FFFILM na hranici života

Název je tento týden přinejmenším dvojsmyslný. Zaprvé se jedna ze zítřejších premiér jmenuje HRANICE ŽIVOTA a za druhé v další premiéře se znepokojením...

Výběr článků

Načítám