Hlavní obsah

FFFILM vyhraje, my prohrajeme

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní FFFILM se ponese v duchu hesla "Ať vyhraje kdokoliv, my prohrajeme". A to jak v pozemské, tak ve filmové, tak v politické souvislosti! Tedy možná...

Foto: Jiří Smutný

Památník písemnictví na Moravě

Článek

Film VETŘELEC VS. PREDÁTOR má slogan "Ať vyhraje kdokoliv, my prohrajeme". Některé škodolibé duše tvrdí, že ti, kdo prohrají, jsou především filmoví diváci, ale tak hrozné to zase není...

VETŘELEC VS. PREDÁTOR se odehrává v současnosti. Parta nejrůznějších "expertů" (horská průvodkyně, chemik, historik, vojáci) pod vedením milionáře Charlese Bishopa Weylanda se vydává do Antarktidy, kde byla hluboko pod ledem objevena pyramida! Když dorazí na místo, jsou v pyramidě uvězněni. Kromě lidí (cca tucet, ale rychle jich ubývá) se pyramidou prohánějí také Vetřelci a čerstvě přiletivší Predátoři. Ti se navzájem likvidují, zatímco lidé to pasivně sledují, zoufale se snaží prchat a jsou zabíjeni/impregnováni. Tolik k ději.

Vysvětlení, proč se Predátoři a Vetřelci spolu utkávají na Zemi v nějaké tajné podzemní pyramidě, je celkem nápadité (nebudu ho zde uvádět, protože je "odhaleno" až někdy v polovině filmu). Vysvětlení ale znát nemusíte, pokud si chcete udělat obrázek o kvalitách tohoto filmu.

Recenzovat VETŘELCE VS. PREDÁTORA je překvapivě komplikované. Je to totiž celkem slušný film "v rámci žánru", ale onen "žánr" je podstatně jiný, než u předchozích filmů obou sérií! Pokusím se to blíže vysvětit:

Nejlepší možný výsledek by byl, kdyby VETŘELEC VS. PREDÁTOR byl kombinací VETŘELCŮ (t.j. 2. dílu série) a prvního PREDÁTORA. V obou těchto filmech se snoubí hard-core militaristická akce (s lidskými hrdiny, kteří jsou patřičně vykresleni, patřičně cool a dva z nich jsou guvernéři) a sci-fi hororový element (příšery, se kterými opravdu není legrace). Bohužel, pokud očekáváte něco podobného, VvP vás zklame.

A nejen to. VvP váz zklame i pokud čekáte nějaké rozumné pokračování (resp. prequel) kteréhokoliv VETŘELCE nebo kteréhokoliv PREDÁTORA. Pokud si uvědomíme, že každý z VETŘELCŮ je vlastně film jiného žánru (freudovský horor, akční sci-fi, vězeňské psychodrama, černá komedie), nabízí se otázka: "Jakého žánru je vlastně VvP?"

VETŘELEC VS. PREDÁTOR je videoherní teenagerská akční podívaná. Ze všeho nejvíc připomíná filmy jako MORTAL KOMBAT nebo RESIDENT EVIL, což zase není tak překvapivé, protože ji napsal a režíroval tentýž člověk, Paul W.S. Anderson. Filmy MORTAL KOMBAT i RESIDENT EVIL se mi celkem líbily. Nevadí, že jejich scénáře jsou plné logických nesmyslů. Nevadí, že v nich nejsou zajímavé (nebo dokonce dobré) herecké výkony. Nevadí, že jejich scény spolu vlastně nijak moc nesouvisí - stačí, že je většina z nich rychle sestříhaná, někde něco strašidelně vybafává a jsou k tomu hlasité zvukové efekty.

Pokud tato měřítka aplikuji na VvP, tak jde o slušný film, rozhodně ne horší, než dva zmíněné výše. Má neuvěřitelně děravý scénář (se spoustou prohřešků proti fyzikálním zákonům i základní logice), hrozné herecké výkony všech pozemšťanů (s výjimkou Henriksenova Bishopa) a je mládeži přístupný (i když je všechno nastříháno tak slušně, že to "vypadá" nepřístupně)! Souboje jsou slušně videoherně "cool", triky jsou dobré a bloudění temnou pyramidou není vizuálně nudné. Smíříte se s myšlenkou, že se film s názvem "VETŘELEC VS. PREDÁTOR" nese ve stylu akční videohry (podstatně méně atmosférické než "Aliens vs. Predator" na PC)? Pokud si odpovíte na tuto otázku, budete vědět, jestli na něj chcete jít do kina.

Slogan "Ať vyhraje kdokoliv, my prohrajeme" by se také dal vztáhnout na americké prezidentské volby, které pravděpodobně budou rozhodnuty ve chvíli, kdy čtete tyto řádky. (Tedy přesněji řečeno: Volby budou rozhodnuty za měsíce až týdny, po vyřešení všech žalob, ale aspoň skončí aktivita u uren.) Nevím, kdo se stane prezidentem a nebudu tady psát předpovědi jako jiní z filmového průmyslu, ale fandím Peroutkovi!

Vzhledem k tomu, že tyto volby jsou obecně pokládány za "důležitější", než ty předchozí, obě strany jsou jaksi "aktivnější" a do kampaně se zapojují i audiovizuálně velmi schopní lidé, kteří jinak politiku ignorují. Vzhledem k tomu, že "audiovizuálně velmi schopní lidé" byli vždycky spíš Demokrati než Republikáni, není divu, že na této adrese najdete především propagandu Demokratů. Doporučuji vám na ní ke stažení hlavně Eminemův videoklip "Mosh" a pak filmeček "Knife Party: What Barry Says". To obojí je bezpochyby zajímavé umění bez ohledu na vaše politické preference.

Původně jsem chtěl ještě napsat, že "Ať vyhraje kdokoliv, SNOWBOARĎÁCI prohrají", ale rozhodl jsem se nebýt zlý, protože jde o český film a někdo by mi mohl rozbít hubu...

Komedie pro mládež a komedie vůbec mají u nás tradici. Vlastně nevím, jestli se ještě dá psát "mají tradici" v přítomném čase, protože poslední český film, při kterém jsem se dobře bavil (a který měl být zábavný), byl myslím AKUMULÁTOR 1 (i když upozorňuji, že jsem dodnes neviděl celé PUPENDO a PELÍŠKY). SNOWBOARĎÁCI nejsou (jak by se mohlo zdát) sportovní komedie (snowboarding se v nich prakticky nevyskytuje), ale spíš něco jako PRCI, PRCI, PRCIČKY. Tedy, tvůrci by asi chtěli, aby to byly PRCI, PRCI, PRCIČKY, ale je to spíš "LYŽAŘSKÁ AKADEMIE 8", nebo jak se ty laciné kanadsko-izraelské filmy jmenují...

Film je o dvou šestnáctiletých hoších, kteří si vyjedou do hor, aby zde snowboardovali (nijak se nezatěžují tím, že to nikdy nezkoušeli), balili děvčata a dělali bordel. Původně jsem chtěl napsat, že to všechno je naprosto nelogické. Hochům z neznámého důvodu připadá cool chodit hrát do sklepa na Národní třídě snowboardovou videohru z roku 1996. Děvčatům z neznámého důvodu připadá cool nechat se balit od podstatně mladších loserů. Rodičům z neznámého důvodu připadá cool nechat svou dceru aby jen tak terorizovala jejich syna...

Ale nenapíšu to, protože jsem shodou okolností před pár dny viděl tuto komedii (u nás půjde pod příhodným názvem UVIDÍME, ZAHULÍME) a uvědomil jsem si, že komedie může být vtipná i když má naprosto dementní a nelogický scénář a je extrémně laciná. Jenom musí znát své limity a držet se stylu humoru, který si zvolila! SNOWBOARĎÁCI to nedokáží. Naprosto absurdní scenáristické zvraty se v nich střídají se scénami, které se snaží postavám dát nějakou motivaci a logiku. Naprosto absurdní akční scény jako z němé grotesky se střídají se záběry, které mají působit "opravdu cool" - ale marná snaha, pokud máte celkem dva záběry sjezdu po stráni, cool scénu z toho neuděláte, ať máte jakkoliv dobrého střihače.

A ještě musím varovat, že první věta filmu zní "Ty krávo, to je hustý prkýnko" a zbytek dialogů se nese v podobném duchu. To není kritika - jen upozornění pro ty, kteří něco podobného hůře rozdýchávají a "nedrží svůj prst dostatečně na tepu doby".

P.S: Minulý týden jsem psal o strašných anglických stránkách tohoto filmu. Zdá se, že jejich podstatná část již byla opravena a/nebo přepracována.

Ve zkratce...

První záběry z připravované velkorozpočtové comicsové adaptace FANTASTIC FOUR jsou tady.

Nekonformní režisér Wes Anderson (RUSHMORE, TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA), který nedávno dokončil svůj poslední podivný film THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU (kombinace hraného a animovaného filmu), bude natáčet svůj první zcela animovaný projekt: Adaptaci pohádky Roalda Dahla o lišákovi, bojujícím s lovci, kteří ho pochopitelně chtějí sejmout.

Fanoušci Star Wars, kteří jsou jsou současně fanoušky videoher, jsou všeho schopní. Nejenže v online hře Star Wars Galaxies pořádají virtuální svatby a dělají z nich podrobnou dokumentaci, ale soutěží v tom, kdo z nich se svými virtuálními postavami "zahraje" lepší videoklip! Viz výsledky a downloady zde.

Se STAR WARS souvisí také následující: Po dlouhém čekání a po mnoha "falešných" (fanouškovských) pokusech, byl oficiálně zveřejněn první oficiální plakát k EPIZODĚ III.

Reklama

Související témata:

Související články

Letištní FFFILM

Nejlepším filmem tohoto týdne je s největší pravděpodobností čertovský HELLBOY. O tom jsem ale už dost napsal jinde (a můžete si to tam zdarma přečíst), takže...

FFFILM až do konce září

Vzhledem k tomu, že příštích 14 dní strávím v Zemi vycházející Godzilly, příští dva FFFILMy nevyjdou. Rád bych tedy dnes napsal něco o premiérách až do konce...

Domo arigato, FFFILM

Vzhledem k tomu, že jsem poslední dva týdny strávil v Tokiu, není zbytí a musím o tom něco napsat. Dokonce to i trochu souvisí s filmem, abyste věděli...

Výběr článků

Načítám